ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul vrea să introducă un nou tip de contract de muncă pentru cei care lucrează de acasă, prin intermediul telefonului mobil sau al internetului.

Este vorba despre contracte de tip teleworking sau net-jobs, în prezent fiind în curs de elaborare un proiect de act normativ pe această temă. Noul contract ar avantaja statul, care va încasa mai mulți bani.

Acest mod de lucru  - de la distanață - e frecvent mai ales în domeniul IT.

Potrivit unui document al Ministerului Muncii, o persoană care lucrează prin teleworking va fi definită ca "orice persoană care lucrează de la distanță folosind tehnologia informației, în cadrul unui contract de muncă în care activitatea care ar putea fi efectuată și la sediul/spațiile angajatorului, este efectuată în mod regulat în afara sediului/spațiilor respective”.

Exemplu: Un IT-ist care câștigă 8.000 de lei pe lună trebuie să plătească statului aproape 900 de lei, dacă încasează banii printr-un PFA. Însă, dacă își face contract de muncă pe același venit net, taxele către stat urcă la aproximativ 6.000 de lei. 3.400 de lei trebuie plătiți de angajat și aproape 2.600 de angajator.

Acest tip de contracte s-a mai aflat în atenția Executivului și în 2007.