ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regia Distribuției și Exploatării Filmelor Româniafilm (RADEF) a intrat în insolvență la cererea în principal a Fiscului, care are de încasat peste 25 de milioane de lei. RADEF a pornit pe piață, după Revoluție, cu un portofoliu de circa 600 de săli de cinematograf și mii de angajați, iar astăzi mai are funcționale doar 16 cinematografe la nivel național, din care unul singur în București.

RomâniaFilm a fost înființată la începutul anilor ‘50, odată cu naționalizarea cinematografiei românești. 

În 2016, cu peste 120 de angajați, Româniafilm a avut o cifră de afaceri de 6,4 milioane lei și o pierdere de circa 2 milioane lei, de la un minus de 3,7 milioane lei în anul precedent. Conform directorului general, anul trecut, regia a reușit să revină pe profit. Datoriile către stat au atins însă 25,4 milioane lei la finele lunii septembrie 2017, iar regia a intrat acum în insolvență, în principal la cererea Fiscului.

Declinul a început încă de la mijlocul anilor ‘90, când Adrian Sârbu și Media Pro, grupul său de afaceri, a dorit să acapareze o parte din cinematografe. Pentru început, pe mâna lui Sârbu au intrat celebrele studiouri de la Buftea. Au urmat apoi mai multe cinematografe din țară, închiriate de magnatul media, după cum anunța România Liberă.

Și apariția mall-urilor, cu săli mari și moderne, a contribuit la decăderea sistemul de cinematografe.