ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania este investigată de DIICOT pentru ascunderea unei sume de 120 milioane lei de Fisc prin intermediul unui offshore și ar urma să plătească totodată statului taxe suplimentare de 200 milioane euro.

Informația a apărut pe platforma voxpublica.realitatea.net sub semnătura jurnalistului Stelian Negrea. Acesta a aflat că evaziunea fiscală s-a desfășurat sub paravanul unei companii offshore cu un capital de 1 liră sterlină înființată în paradisul fiscal Isle of Man. "OMV Petrom a înființat acest off-shore într-un paradis fiscal la fel de opac că cel din Panama pentru a eluda plata taxelor și impozitelor către statul român. OMV Petrom folosea angajați ai acestui off-shore pe care îl deținea și îl controla drept consultanți externi pe care îi plătea regește iar aceștia se supuneau regimului fiscal extrem de permisiv din Insula Omului și nicidecum celui din România. ANAF a fost nevoită să facă plângerea penală împotriva OMV Petrom dintr-un motiv foarte simplu-după cinci ani intervine prescripția fiscală iar inspectorii fiscali au descoperit o evaziune fiscal făcute de OMV Petrom acum mai bine de cinci ani. Dacă mergeau în instanța și nu plăteau respectivă suma impusă de Fisc, avocații OMV Petrom câștigau lejer pentru că puteau invoca pe bună dreptate prescripția fiscală” spune una din sursele lui Stelian Negrea, consultant fiscal. 

Simultan, compania ar urmă să plătească suplimentar 200 milioane euro statului ca taxe restante pentru anii fiscali 2009-2010, că urmare a unor "interpretări diferite ale legislației fiscale”, se mai arată in materialul respectiv.

Ei bine, jurnaliștii de la Bursa au încercat să afle părerea companiei despre ancheta DIICOT și acuzele de evaziune fiscală așa că au adresat OMV Petrom câteva întrebări concrete. "Aveți cunoștință de un dosar DIICOT privind o posibilă evaziune fiscală realizată de conducerea OMV Petrom prin intermediul unei companii off-shore din paradisul fiscal din Isle of Man, anchetă despre care a scris recent jurnalistul Stelian Negrea? Au fost chemați la DIICOT vreun membru al board-ului OMV Petrom și/sau doamna Mariana Gheorghe, CEO-ul companiei, pentru cercetări în acest dosar? Procurorii DIICOT au adus la cunoștință vreunui membru al board-ului OMV Petrom și/sau doamnei Mariana Gheorghe acuzații în vreun dosar de posibilă evaziune fiscală? Care a fost cuantumul sumelor plătite de OMV Petrom în urma inspecțiilor fiscale din ultimii doi ani? Aveți în vedere să explicați acționarilor, printr-o informare transmisă BVB, punctul de vedere al companiei cu privire la această anchetă?”

Răspunsul transmis Bursa este amuzant prin modul în care se ocolesc întrebările incomode raspunzandu-se practic la altceva. "La începutul anului 2015 compania a primit rezultatele unui control fiscal de fond care a vizat perioada 2009-2010, în urma căruia au fost stabilite sume suplimentare de plată. Aceste sume suplimentare reprezintă sub 1% din taxele și impozitele plătite de către companie pentru această perioadă. Impunerea unor taxe și impozite suplimentare a fost generată de interpretări diferite ale legislației fiscale aplicabile. Întrucât interpretarea companiei este diferită de cea a inspectorilor fiscali, compania a contestat rezultatul controlului. Suma rezultată din interpretarea inspectorilor fiscali a fost achitată de către companie, deși compania nu-și însușește această intepretare și a contestat rezultatele controlului. Compania nu poate face alte precizări la acest moment, întrucât contestația companiei nu a fost încă soluționată. OMV Petrom este printre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu peste 2 miliarde de euro anual, reprezentând impozite, taxe și contribuții".