ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri la deschiderea târgului agricol Indagra de la Romexpo, cel mai mare târg dedicat agriculturii din Europa de Sud-Est.

În cadrul evenimentului, președintele s-a declarat îngrijorat de faptul că România și-a înstrăinat deja aproape o treime din terenul agricol și a precizat că trebuie adoptate măsuri pentru reglementarea situației.

„Nu cred că se poate merge la infinit așa. Vom ajunge să ne uităm la pământ și ne întrebăm al cui o fi, pentru că al nostru nu mai poate fi", a afirmat Klaus Iohannis. „Cine este proprietarul pământului din România? Cel puțin în momentul de față aflu de la domnul ministru (Achim Irimescu – ministrul agriculturii - n. red. ) că proprietarii a 30% din terenul agricol din România sunt alții decât românii. Pe mine personal, vă spun sincer, această proporție mă îngrijorează”, a continuat acesta.

În momentul de față nu există statistici clare referitoare la structura proprietății terenurilor agricole în România deoarece nu a fost finalizat cadastrul la nivel național. În declarația de presă de la târg, ministrul agriculturii Achim Irimescu a spus că pro­centul avansat (30% din terenuri agricole aflate în proprietatea străinilor) vine din date neoficiale, pentru că statistici oficiale nu există. Achim Irimescu a mai spus ieri că doar circa 3 milioane de hectare din extravilan sunt înscrise în cadastru, în condițiile în care încasarea subvențiilor din fonduri europene este condiționată de finalizarea cadastrului.

„Am cerut domnului vicepremier Vasile Dâncu să dispună cu prioritate cadastrarea în extravilan. Sper din tot sufletul ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid. Înțeleg că sunt foarte mari dificultăți pentru că, de-a lungul timpului, primarii au avut o politică diferită în alocarea titlurilor de proprietate și sunt mari dificultăți în acest sens. Acum sunt înscrise în cadastru circa 3 mil. hectare în extravilan și 6 mil. hectare în intravilan", a spus ministrul Achim Irimescu.

Legea vânzării trenurilor agricole se află acum în dezbatere pe masa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), iar principalele modificări vizează limitarea numărului de hectare pe care o persoana fizică sau juridică le poate achiziționa în România.