ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România importă anual peste 80.000 de tone de pește, deoarece capacitatea de producție națională nu depășește 30.000 de tone, deși peștele era considerat pe vremuri mâncarea săracului, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. 

„Deși prețul peștelui a rămas relativ stabil în ultimii ani, potrivit FAO, să nu uităm că pe vremuri peștele era mâncarea săracului și acum a devenit un lux pentru anumite specii. Calcanul este un pește rar și scump. Avem mult pește adus din afară. România importă cam 80.000 de tone în fiecare an, iar capacitatea de producție națională nu este decât de 30.000 de tone. Românul a început să consume tot mai mult pește și de aceea se apelează la import", a precizat ministrul Agriculturii, întrebat despre evoluția prețului peștelui și al altor produse alimentare în România.


Ministrul a subliniat că este dificil să comenteze evoluția prețurilor în condițaiile în care, în urmă cu câteva decenii, România era un mare producător de pește oceanic.

„E dificil să comentăm asupra prețului, dar dacă ne uităm la ce era în urmă cu câteva decenii, când România era mare producătoare pentru că avea vase și pescuit oceanic putem spune că prețurile au crescut", a adăugat Irimescu.

În ceea ce privește prețurile la alte produse alimentare, carne, lapte sau zahăr, șeful MADR a subliniat că doar piața poate dicta aceste tarife, în funcție de cerere și ofertă.

„Întotdeauna piața este cea care dictează. Dacă este lăsată liberă, prețul este raportul dintre cerere și ofertă și este dificil să spunem altceva. MADR nu are niciun fel de intervenție, la fel nici UE, pentru că nu mai există mecanisme de intervenție pe piață. E foarte limitată stocarea privată pe diverse produse", a adăugat șeful MADR.

Prețul global al produselor alimentare a atins în septembrie cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, în condițiile unei aprecieri cu 2,9%, din cauza creșterii prețului la produsele lactate, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) publicate pe 6 octombrie.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna septembrie 2016, acest indice a crescut cu 2,9% comparativ cu luna august, până la un nivel de 170,9 puncte. Prețul produselor lactate a crescut cu 14%, cel mai mare avans înregistrat după luna noiembrie 2009, în timp ce prețul zahărului a urcat cu 6,7%.

„Actuala creștere de prețuri se datorează așteptărilor potrivit cărora scăderea producției de lapte în Uniunea Europeană și un debut slab al anului agricol în Oceania vor duce la limitarea cantităților disponibile la export, după oferte în exces în ultimii doi ani", a subliniat FAO. a