ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României, Klaus Iohannis, consideră că, în privința aderării la zona euro, România se află „într-un non-stadiu”, termenul de 2019 nefiind unul realist și realizabil.

 Întrebat, joi, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizată la UBB, când consideră că ar putea România să adere la zona euro, Klaus Iohannis a spus că aderând la zona euro, România va renunța la multe pârghii de politică monetară folosite și care au ajutat țara în această etapă.

„Ne aflăm într-un non-stadiu. Trebuie să îndeplinim niște condiții pe care, în principiu, le îndeplinim, dar, din exces de zel, au fost politicieni care au propus să fim parte a zonei euro din 2019. E atât de nerealist încât nici nu s-au întrunit conditiile tehnice care trebuiau să existe în acest caz. La un moment dat, chiar la începutul lui 2015, mi-am dorit să fim acolo în 2019, dar nu a fost realist și realizabil. De atunci nu s-a reevaluat situația, la modul de a restabili când ne integrăm, ci la modul de a fi mai bine pregătiți pentru ca atunci când ajungem să nu avem noi probleme pentru că, aderând la zona euro, se renunță la multe pârghii de politică monetară pe care le folosim și care ne-au ajutat în această etapă. Faptul că avem creștere economică de 5%, când alții au creștere de unu sau două procente, are și o astfel de explicație că ne-am mișcat ușor folosind anumite instrumente de politică monetară”, a spus Iohannis.