ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În prima jumătate a anului au fost livrate pe piaţă cu 11% mai multe locuinţe decât anul trecut, însă unele dintre ele sunt mai mici decât prevede legea. La propriu.

Sunt apartamente chiar mai mici decât cele ridicate înainte de '89 şi, pe lângă faptul că sunt cutii de chibrituri, mai vin la pachet şi cu tot felul de soluţii „inovative” de reducere a preţului.

Dacă apartamentele fără geam la baie sunt deja la ordinea zilei, acum au apărut şi apartamentele fără geam la bucătărie.

În medie, suprafaţa utilă fără balcon a unei locuinţe dintr-un bloc nou din Capitală este de 49-50 de metri pătraţi, în vreme ce apartamentele confort unu ridicate în anii 1980 au o suprafaţă de 52 -53 de metri pătrați. Astfel, locuinţele noi sunt în medie cu 5% mai mici decât cele construite înainte de 1989, arată digi24.ro.

Deși au fost salvați de Prima Casă, dezvoltatorii au sărit dintr-o extremă în alta. Dacă înainte de criză construiau apartamente spațioase, tocmai din dorința românilor de a trăi în apartamente mai mari decât cele ridicate în anii comunismului, acum livrează apartamente mai mici pentru a le vinde cât mai ieftin.

Pentru a construi ieftin, dezvoltatorii blocurilor noi aleg adesea locaţii de la periferia oraşelor, de multe ori fără acces facil la mijloacele de transport, departe de parcuri, dar şi de şcoli şi grădiniţe. Totul pentru a reduce la maximum costurile cu achiziţia terenului şi ridicarea propriu-zisă a imobilului. Aşa se face că multe dintre blocurile noi apar în cartiere rău famate și sunt făcute cu economii mari la materialele de construcţii, ceea ce explică şi faptul că locuințele proaspăt date în folosinţă sunt mai ieftine decât cele din blocurile comuniste.