ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fabrica de zahăr „Diamant” din Oradea, una dintre cele mai mari din țară, se va închide din această primăvară, după ce compania germană Pfeifer&Langen a decis să renunțe la producție din cauza prețului mare al sfeclei de zahăr, urmând a reloca producția în Ucraina și Polonia. 

Negocierile pentru vânzarea fabricii au eșuat, iar cei 215 angajați au fost informați că vor fi disponibilizați.

„Nu ne-am înțeles la preț. Suma pe care ne-au cerut-o depășea posibilitățile noastre”, a declarat Dan Corbuț, unul dintre reprezentanții celor circa 90 de fermieri care au purtat negocieri cu patronatul german pentru preluarea fabricii, pentru Bihoreanul. 

Compania Pfeifer&Langen a decis, în toamnă, să renunțe la fabrică invocând faptul că se cumpără sfectă de pe piața locală la un preț de 516 de euro, în condițiile în care prețul pe tonă în Germania și Polonia este de 320 de euro. Singurul cumpărător interesat de preluarea fabricii de zahăr din Oradea a fost Asociația cultivatorilor de sfeclă din județele Bihor, Satu Mare, Arad și Timișoara, care furnizau materie primă pentru germani.   

Negocierile au eșuat, iar în prima zi lucrătoare din an, ai cei 215 angajați au aflat că vor fi disponibilizați. Probleme vor fi și pentru cei circa 90 de fermieri care aveau contracte de furnizare cu fabrica, aceștia trebuind să găsească alți cumpărători sau să renunțe la cultivarea sfeclei de zahăr. 

Compania germană producea 400.000 de tone de zahăr pe an la Oradea, producție care va fi relocată în Ucraina și Polonia.