ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moise se cutremură mai nou de indecența creșterilor salariului minim din ultimii ani în România. Știți cine e principala victimă a salariului minim în viziunea moiseguranească? Salariul mediu! Dar să cităm clasicul economiei-pop de la Digi: ”Este nu indecent, ci chiar strigător la cer faptul că rata susținută de creștere a salariului minim din ultimii ani nu le-a mai lăsat patronilor din România posibilitatea de a crește salariile în funcție de merite, iar cei care au muncit și reușiseră în ani să se apropie de un salariu mai degrabă mediu decât minim, au rămas cu salariile pe loc. I-au ajuns din urmă cei cu salariul minim, căci acesta este reglementat și obligatoriu pentru patroni. Iar celelalte salarii nu sunt obligatorii, ele cresc sau scad în funcție de performanțele firmei”. 

Cât e musiu Guran ponderea salariilor în PIB? Cumva sub 40% pe toată economia, salarii de stat și salarii private? Față de peste 60% in lumea civilizată? Cât ia capitalul și cât ia munca in România domnu' analist? Nu cumva apropierea salariilor minime de fostele salarii medii se datorează nesimțirii și dorinței nesățioase de profit în special a patronilor străini din sfera privată, că ei domină economia (profit bine optimzat însă fiscal, nu va gândiți că ia statul ceva de la acești privați, ei și în 2014 au fost în pierdere)? 

Guran iar n-a văzut pădurea din cauza copacilor. Sau așa i-au dictat superiorii...În loc să observe că singura șansă de a urca ponderea salariilor în PIB este să le creștem pe cele minime forțându-le pe restul să urmeze poticnit trendul, Guran pune iar placă aia prăfuită cu creșterea productivității....Și se joacă de-a divide et impera plângând pe umărul angajaților super-calificați și prost remunerați din cauza loazelor cu salariu minim....Sigur, dacă îi explici că nu prea mai are sens să ne duelăm în comparații privind productivitatea în economii post-industriale bazate preponderent pe servicii și comerț (casiera de la Kaufland muncește mai puțin că cea de la Munchen, taximetristul din București e mai leneș că cel din Paris?) sare de fund în sus și se dă lovit în orgoliul sau de expert.  

Cum s-a inflamat și când l-am băgat în orchestra lăudătorilor BNR din media, într-un articol preluat de Hotnews la începutul anului. Atunci mi-a răspuns cu un link în care îl ironiza pe Isărescu pentru nu știu ce declarație...Dar o critică sistemică, pe fond, privind efectele deciziilor BNR asupra oamenilor simpli copleșiți de rate și cu poftă de legea falimentului personal sau a dării în plata pusă în cui, când ne arăți domnu’ Moise?