ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul austriac OMV a negat știrea apărută în mass-media, conform căreia austriecii ar fi "bătut palma de principiu" cu gigantul rus Gazprom, la sfârșitul anului trecut, pentru un schimb de active, care implică România, au declarat mai multe surse importante din domeniul petrolier.

Conform informațiilor, OMV ar urma să primească acces la explorarea și exploatarea unor zăcăminte foarte mari în Siberia. În schimb, Gazprom ar urma să preia rafinăria Petrobrazi de la Ploiești, deținută de OMV Petrom și benzinării din Bulgaria.

Despre o apropiere între OMV și Gazprom au apărut informații în spațiul public încă din 2014, însă relația dintre cele două grupuri s-au intensificat după schimbarea managementului. Astfel, noul manager al OMV are ambiția extinderii grupului în spațiul rusesc, vizând în principal zăcăminte mari din Siberia.

În urma unei eventuale înțelegeri între ruși și austrieci, se ridică mari semne de întrebare legate de viitorul răfinariei Petrobrazi, dat fiind faptul că mai multe afaceri mari operate de ruși în România s-au dovedit în timp falimentare, vezi cazul combinatelor Mechel (Câmpia Turzii, Târgoviște, Ductil Steel Oțelu Roșu și Laminorul Brăila) care au dat faliment, sau cazul Petrotel Lukoil care a ajuns să aibă probleme de natură penală și financiară.

Fiind vorba de o afacere între două entități private, statul român nu poate interveni direct, deși, indirect, are un cuvânt de spus. În cazul cedării rafinăriei Petrobrazi, OMV trebuie în primul rând să notifice autoritățile române. Altfel spus, statul român are un cuvânt greu de spus asupra oricărei viitoare acțiuni între OMV și Gazprom.

Întreg articolul poate fi citit AICI.