ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


China Energy Company Limited a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al fostului grup Rompetrol.

KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, și China Energy Company Limited, au semnat vineri o serie de documente în cadrul unui parteneriat în cadrul KMG International NV, fostul grup Rompetrol, în care companie chineză va deține o participație de 51%, iar KazMunayGas, 49%.

China Energy Company Limited își asumă, în cadrul parteneriatului, mai multe obligații, inclusiv să facă investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană și țările adiacente Drumului Mătăsii.

„Sub denumirea „Silk Way” (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naționale din Kazahstan — KMG și al companiei din China — CEFC se va dezvolta având ca baza platforma Grupului KMGI. O echipă mixtă de lucru formată din experți din Kazahstan, China și România a realizat un volum important de activități pregătitoare — semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înțelegere în prezenta prim miniștrilor din Kazahstan și China, dar și validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părțile semnatare a Condițiilor principale ale tranzacției (Term Sheet)”, se arată în comunicatul Bursei de Valori București.

„Sunt convins că în parteneriat cu un investitor puternic, compania va reuși să avanseze considerabil, utilizând KMGI drept platforma comună pentru dezvoltarea business-ului”, spune Sauat Mynbayev, președintele KazMunayGas, citat de digi24.ro.

KMG International (fost Rompetrol Group NV), a fost preluat de KazMunayGas în 2007.

„Rămâne de văzut ce se va întâmpla, sunt câteva sute de milioane de dolari pe care statul român ar trebui să le recupereze”, spune Stelian Muscalu despre despre datoria istorică a Rompetrol.