ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La o săptămână după ce Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât că grupul energetic italian Enel trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro, pentru 13,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care în prezent este împărțită în E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, România primește o nouă veste bună.

Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât că E.ON România să plătească Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie deținută de Ministerul Energiei, peste 4 milioane de lei, plus dobândă, drept compensație pentru încălcarea drepturilor acționarului minoritar privind distribuirea de dividende, au anunțat luni avocații care s-au ocupat de acest caz Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP).

„Disputa născută în legătură cu contractul de privatizare a Electrica Moldova a privit, pe de o parte, acțiunea formulată pe cale principală de către E.ON, având drept obiect lămurirea efectelor derivate din exercitarea opțiunii de vânzare (Opțiunea Call) de către E.ON și, pe de altă parte, cererea reconvențională prin care Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a solicitat angajarea răspunderii contractuale a acționarului majoritar, urmare a nedistribuirii de dividende în toată perioada cât SAPE a fost acționar, deși rezultatele financiare ale societății privatizate permiteau acest lucru", a precizat casa de avocatură, potrivit news.ro.

Grupul E.ON este prezent în România din 2005 și are circa 3 milioane de clienți în sectoarele de gaze naturale și energie electrică. Compania administrează 81.000 km de rețea energie electrică și peste 20.000 km de rețele gaze naturale.