ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est, și Mazarine Energy Romania, o subsidiară românească controlată integral de Mazarine Energy B.V. au anunțat luni că părțile au convenit transferul a 19 zăcăminte petroliere onshore, a trei instalații pentru reparații capitale și a echipelor aferente, se arată într-un comunicat de presă remis luni.

 Conform documentului, suma nu poate fi divulgată, iar transferul licențelor se realizează în conformitate cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din Legea Petrolului și alte reglementări. Transferul este supus aprobării autorităților competente.

„Se estimează că finalizarea tranzacției va avea loc la sfârșitul trimestrului IV din 2016, când Mazarine Energy România va prelua rolul de operator al zăcămintelor și angajator al celor peste 200 de salariați ai OMV Petrom din prezent. Mazarine a identificat o serie de oportunități de optimizare a producției și lucrări de reparații capitale care vor determina o creștere a producției. În plus, sunt planificate campanii de achiziție seismică pentru a identifica structuri care nu au fost încă forate. Cele 19 zăcăminte fac parte dintr-un pachet de zăcăminte selectate în 2014 pentru a fi transferate, ca parte a programului de optimizare a portofoliului. În 2015, cele 19 zăcăminte au avut o producție zilnică totală de aproximativ 1.000 bep/zi (reprezentând sub 1% din producția zilnică a OMV Petrom)”, menționează sursa citată.

Fondurile pentru tranzacție vor proveni din linia de capital de 500 milioane dolari furnizată de Carlyle International Energy Partners, un fond de 2,5 miliarde dolari care investește în explorare și producție de petrol și gaze, rafinare și marketing, servicii la zăcăminte petroliere la nivel internațional, și în rafinare și marketing în Europa, Africa, America latină și Asia.

„Având în vedere actualul context al petrolului, facem eforturi pentru a ne crește eficiența și pentru a genera mai multă valoare. Măsurile vizează și optimizarea portofoliului, ceea ce ne permite să simplificăm operațiunile și să ne concentrăm pe creșterea profitabilității din zăcămintele rămase', a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitățile de upstream.  

Mazarine Energy este o companie nelistată de explorare și producție, care se concentrează pe oportunități de exploare convențională, de dezvoltare și producție cu riscuri mici, pe termen scurt în Europa, Africa și zona Mediteraneană extinsă. Cu sediul central în Haga, compania este activă în prezent în Africa de Nord, având controlul majoritar al licenței Zaafrane din Tunisia, unde au fost săpate două sonde de explorare în apropierea infrastructurii existente. Ambele au descoperit hidrocarburi și au fost testate cu succes la debite comerciale.