ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Petrom, compania românească deținută de austriecii de la OMV, a realizat un profit net de 858 de milioane lei (190 milioane de euro) în primul trimestru al anului în curs, în creștere cu 40% față de aceeași perioadă a anului trecut, se arată în raportul financiar remis Bursei, citat de Cotidianul.

În aceeași perioadă, OMV, proprietarul companiei românești a scăzut cu 43%, la 406 milioane de euro, comparativ cu 712 milioane euro în perioada similară din 2017, notează sursa citată. Vânzările au înregistrat un declin de 10%, de 4,98 miliarde euro, de la 5,52 miliarde euro în T1 2017, transmit MarketWatch și Reuters. Practic, societatea românească a contribuit în proporție de 50% la profitul austriecilor în primul trimestru al anului, în condițiile în care OMV are afaceri pe patru continente, având prezență, printre altele, în Australia, Kazahstan, Marea Nordului și Orientul Mijlociu. Baza rămâne însă exploatarea petrolului și gazelor din România.

„Rezultatele Petrom au fost susținute de vânzări mai mari de produse petroliere și electricitate – avans de 5%, dar mai cu seamă de cotațiile în creștere ale barilului de țiței, de care sunt legate cotațiile benzinei și motorinei comercializate Petrom. Pe de altă parte, veniturile din vânzarea de gaze au scăzut ușor.

Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 70% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 28% și cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți)”, arată Cotidianul.

Potrivit Petrom, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale al Downstream Gas a fost de peste două ori mai mare față de rezultatul din T1 2017, în principal datorită îmbunătățirii activității de energie electrică.

În primul trimestru al acestui an, cererea de energie electrică a crescut mai mult decât producția, iar exporturile au scăzut, spune Petrom, care deține una dintre cele mai noi și mai mari unități de generare din România, centrala electrică în ciclu combinat de la Brazi. „Conform datelor preliminare brute disponibile din partea operatorului de sistem, cererea națională de electricitate a crescut cu 3%, în timp ce producția a crescut cu 2% în T1/18 față de T1/17, ca urmare a creșterii producției de electricitate din surse hidro și pe bază de cărbune; exporturile nete au scăzut cu 16% față de T1/17", se arată în raportul citat.

Grupul austriac OMV este, din 2004, acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Economiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – 2,03%, iar 6,21% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale și Energie.
 
În 2004, Petrom avea o cifră de afaceri de 2,1 miliarde de euro și 50.000 de angajați. Grupul OMV - deținut în parte și de statul austriac, a cumpărat 33% dintre acțiuni pentru 669 de milioane de euro. Ulterior, austriecii au mai plătit 800 de milioane de pentru a restul de acțiuni până la 51%.