ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritatea de Supraveghere Financiară va controla companiile de asigurări pentru a vedea cum sunt calculate polițele RCA.

Deși nu spune asta cu subiect și predicat, ASF vrea să vadă dacă sunt justificate scumpirile din ultima perioadă. Companiile care vindeau cele mai ieftine polițe au dispărut de pe piață. Dintre cele rămase, multe au scumpit RCA-ul, iar cea mai mare creștere este la polițele pentru transportatori.

Autoritatea de Supraveghere Financiară va contracta, în perioada următoare, mai mulți specialiști și va pleca împreună cu ei în control la cele nouă companii de asigurări care vând polițe RCA.

Potrivit Profit.ro, trei companii de asigurări au anunțat oficial că vor scumpi asigurările auto obligatorii, iar ASF a argumentat că își dorește ca șoferii și proprietarii de flote să și le poată permite în continuare. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu poate să impună vreun preț, dar va analiza formulele folosite de companiile de asigurări la calcularea polițelor. Acestea folosesc foarte multe variabile, cum ar fi istoricul personal al clientului sau daunele plătite pentru anumite categorii de șoferi.

Formulele pot fi realizate în așa fel încât riscurile să fie supraevaluate. Astfel prețul polițelor crește nejustificat. Pe de altă parte, au existat și companii de asigurări care au subevaluat riscurile, au vândut polițe foarte ieftine și, în pofida unei cote de piață mari, au intrat în criză de lichiditate. În această situație a fost Astra Asigurări, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară a cerut în cele din urmă intrarea în faliment.

După ce activitatea Astra a fost suspendată, o mare parte din polițele ieftine RCA au dispărut de pe piață. Datele din piață arată că, din vară până în prezent asigurările auto obloigatorii s-au scumpit în medie cu 15%.