ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bugetul de stat a fost fraudat în ultimii zece ani de 2,1 miliarde de euro, a declarat, vineri, Nicolae Văcăroiu, principalele cauze fiind corupția, neglijența în serviciu și schimbarea permanentă a legislației.

Șeful Curții de Conturi a precizat că cele mai multe prejudicii sunt comise cu bună știință, chiar și la nivel guvernamental. De exemplu, numai în 2014, Guvernul, condus de Victor Ponta, a luat de la bugetul de investiții 2 miliarde de lei. Banii au fost transferați la fondul de rezervă al Guvernului și împărțiți nejustificat primăriilor și consiliilor județene prin ordonanțe de urgență.

"Este îngrijorător faptul că acești două miliarde s-au dus la creșterea rezervei Guvernului și au plecat către primării și s-au dus spre alte destinații. Deci au majorat fondul ăla de rezervă. Ceea ce mă îngrijorează (este – n.r.) că restul de valoare de investiții, prevăzut în buget, dați afară din 26 de miliarde trei sau șase și rămân 20 de miliarde. Banii aceia trebuie utilizați cu maximă eficiență", a declarat Nicolae Văcăroiu, la Europa FM.

În ultimii ani, instituția a sesizat parchetele în aproape 700 de cazuri. Alte 70 de sesizări urmează să fie trimise procurorilor. Unul dintre ele se referă la vânzarea unui teren al unei instituții de stat cu 2 euro metrul pătrat deși valoarea sa era de 1.500 de euro metrul pătrat. Cazul a fost trimis la DNA.

 "Avem și situații în care prejudiciul produs pe un caz depăsește 500 de milioane de euro. Este vorba, într-un caz, de vânzarea de proprietăți la prețuri mult inferioare sau o situație în care s-au produs modificări prin norme în legislație, fără ca normele să fie publicate în Monitorul Oficial, deci nule de drept, producând prejudicii de dimensiunea asta”, a precizat Nicolae Văcăroiu.

O altă fraudă majoră adusă la bugetul de stat este rambursarea ilegală de TVA. "Aici este un teren teribil. Suntem și noi implicați, și ANAF. Sper ca ANAF să intre în forță mult mai bine în acest sector", a mai spus președintele Curții de Conturi.