ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sindicaliștii de la Oil Terminal Constanța au pichetat sediul Guvernului României, aceștia fiind nemulțumiți de faptul că Ministerul Energiei ar sprijini intențiile acționarilor minoritari, Fondul de investiții Broadhurst Investments și Fondul Proprietatea, de a prelua ostil societatea deținută de statul român.
 
Oil Terminal este cel mai mare operator pe mare, specializat în vehicularea tițeiului, produselor petroliere și petrochimice lichide și a altor produse și materii prime în vederea import/exportului și tranzitului.

Oil Terminal Constanța reprezintă unul dintre cele mai mari terminale din Sud-Estul Europei și a fost înființată în 1898 sub numele de Steaua Română.

Conform liderului de sindicat Nicu Androne, Ministerul Energiei a blocat o majorare de capital la Oil Terminal, ceea ar fi determinat investiția a peste 4 milioane de euro din partea celor doi acționari majoritari, în caz contrar aceștia urmând să fie excluși din Consiliul de Administrație.

Ceea este cu atât mai ciudat este faptul că fostul consiliu de administrație, condus de oamenii Ministerului Energiei și care reușise să redreseze societatea, a fost înlocuit de actualul ministru Victor Grigorescu. Sindicaliștii acuză că schimbarea a fost realizată pentru a favoriza acționarii minoritari.

De altfel, sindicaliștii susțin că presiunile acționarilor minoritari au condus la blocarea majorării de capital în natură.

Fondul Broadhurst este administrat de către compania americană New Century Holdings (NCH), cea care controlează, printre altele, compania Romarta SA, deținătoarea spațiilor comerciale din toată țara ale fostului magazin comunist.

Romarta SA este controlată de Broadhurst Investments Limited , înregistrat în Cipru, cu 98,43% din acțiuni, arăta un articol din Profit.ro.

New Century Holdings deține printre altele și siteul ziare.com. Conform României Libere, acționarii minoritari doresc disponibilizarea a unei părți din cei 970 de angajați, nemulțumiți de salariile acestora, în jur de 2400 de lei net. Tot astăzi s-a protestat și în fața Prefecturii Constanța.


Nicu Androne, președintele sindicatului Oil Terminal Constanța a declarat în exclusivitate pentru ActiveNews: „Suntem îngrijorați pentru locurile de muncă ale angajaților și pentru ceea ce Ministerului Energiei dorește să se întâmple cu o societate strategică a statului român. 

Dacă actualul Consiliu de Administrație (CA) a reușit ca la ședința Adunării Generale a Acționarilor (AGA) din 10-11 octombrie să treacă pe ordinea de zi majorarea capitalului social, se pare că acționarii minoritari sunt foarte deranjați de acest lucru, pentru că în situația în care se reușește majorarea capitalului social al Oil Terminal, ei ar trebui să vină de-acasă cu 4 milioane de euro fiecare pentru a mai putea ajunge în CA al societății. 

Marea noastră întrebare este de ce Ministerul Economiei nu reprezintă interesele statului român ci pe ale acționarului minoritar. Dacă până acum Ministerul Economiei a susținut CA, format din persoane din MInisterul Energiei, în noul CA susținut de Ministerul Energiei nu există nicio persoană din Ministerul Energiei. Persoanele susținute de ministru sunt persoane care susțin acționarul minoritar Broadhurst.
 
Am venit în fața Guvernului deoarece rezolvarea acestei probleme se află în mâinile domnului prim-ministru Cioloș, care ar putea să-l ajute pe domnul Grigorescu (ministrul energiei-n.n) cu eventuale probleme penale dacă reușește să schimbe CA și să numească un CA ostil companiei Oil Terminal.

În ultimii doi ani, acționarul minoritar Broadhurst încearcă prin toate metodele, prin acțiuni în instanță, blocarea majorării de capital la Oil Terminal. În momentul în care s-a ajuns la ultima etapă a majorării de capital, prin influențe la Minister, acționarii minoritari reușesc, se pare, să blocheze încă o dată această majorare de capital”.