ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nivelul de sărăcie al românilor este în scădere, dar inegalitatea veniturilor rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană, în condițiile în care cei mai bogați 20% dintre români câștigă de opt ori mai mult decât cei mai săraci 20%, cel mai mare raport din UE, potrivit raportului de țară publicat astăzi de Comisia Europeană .

Categoriile sociale cele mai afectate de sărăcie sunt tinerii, familiile cu copii, persoanele cu dizabilități, persoanele de etnie romă și populația rurală.

„A fost făcut un progres substanțial în reducerea populației aflate în risc de săracie sau de excluziune socială în atingerea țintei de 580.000 de persoane. În termeni absoluți, 1,68 milioane persoane au ieșit din zona de risc între 2008 și 2015”, se arată în raport.

Inegalitatea la nivelul veniturilor a crescut începând cu 2012, având o puternică accelerare în 2015.
Potrivit raportului, România are cea mai mare inegalitate a veniturilor din UE, fiind urmată de Lituania, Bulgaria și Spania.

Nivelul ridicat de inegalitate este cauzat și de efectele redistributive în scădere ale sistemului de taxe și este accentuat de diferențele mari existente între mediul rural și cel urban.

În comparație cu zonele urbane, de două ori mai mulți oameni din zonele rurale trăiesc în comunități izolate și se confruntă cu probleme legate de locuință și de găsirea unui loc de muncă.

Procentul oamenilor care trăiesc în case de o calitate foarte slabă și își cheltuiesc peste 40% din venituri pe întreținerea casei este unul dintre cele mai mari din UE.

Reprezentanții CE avertizează că impactul sistemului de taxare asupra reducerii inegalității veniturilor este relativ scăzut.

În același timp, CE avertizează că există un mare potențial nefolosit al forței de muncă, în condițiile în care inactivitatea în România rămâne una dintre cele mai mari din UE.
 
"Sistemul românesc este un haiduc pe invers: ia de la săraci și dă ultra-bogaților. Iar aceștia plâng pe umărul statului de drept. Aceasta este o imensă oală care fierbe sub presiune. Curând, va fi un moment zero", a comentat avocatul Gheorghe Piperea aceste date pe pagina sa de Facebook.