ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Afacerile cu plante medicinale iau amploare pe piața românească și, mai nou, antreprenorii romani au pătruns și pe plan extern. 

România a devenit în ultimii ani furnizorul principal de plante medicinale pentru țările din Europa, dar și pentru America sau Canada. Sute de tone pleacă la export în fiecare an, iar afacerile de acest gen înfloresc, dacă ne gândim că doar arnica se vinde cu 40 de euro pe kilogram.

Plantele sunt culese din toată țara și, după ce sunt uscate și ambalate, ajung la străinii care le folosesc în industria farmaceutică și cosmetică. Pe câmpurile din județul Cluj este forfotă mare în această perioadă. Oamenii culeg de zor flori de salcâm, soc și rostopască. Plantele atent sortate ajung apoi în depozit.
 
"În principal, plantele ambalate merg pe partea de Canada, Statele Unite, Spania, Irlanda, Polonia și exportăm mai mult pe Germania plante vrac. Nu reușim să adunăm plante câte ne trebuie nouă pentru produsu finit", spune Ioan Harangut, director de firmă, potrivit protv.ro.

Peste 15 tone de plante, precum ciuboțica cucului, păpădii, urzici, flori de doc și arnică pleacă din acest depozit o dată la două săptămâni spre export. Cererea este mare și în țară.

Prețul variază între 3 și 5 euro pentru kilogramul de urzici, păpădii, ciuboțica cucului, tei sau soc. Una dintre cele mai scumpe plante este însă arnica - aceasta se vinde și cu 40 de euro kilogramul.