ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fiscul a făcut publică o primă listă a contribuabililor mari și mijlocii datori la buget. Apar companii importante de stat, dar și marile rețele de retail din România.

Listele includ și importanți producători de medicamente, datori tocmai la bugetul asigurărilor de sănătate.

Mai multe rețele de retail din România au datorii la stat sau la alte bugete calculate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în valoare totală de 161,4 milioane de lei (36 de milioane de euro), însă cele mai multe au contestat obligațiile fiscale restante, arată datele publicate marți de către Fisc, informează news.ro.

Pe lista marilor contribuabili cu datorii restante la bugetul de stat se află rețele de supermarketuri sau hipermarketuri Metro, Selgros, Auchan, Carrefour și Mega Image. Nici una dintre aceste rețele nu are, în schimb, datorii restante la bugetele publice de pensii, de șomaj sau de sănătate.

Potrivit datelor publicate de Fisc, valabile pentru data de 3 mai, Metro Cash & Carry are o datorie restantă la bugetul de stat de 49,7 milioane de lei, Carrefour - 34,1 milioane de lei (din care 16,8 milioane de lei la principal și 17,3 milioane de lei dobânzi și penalități), Selgros Cash & Carry - 29,2 milioane de lei, Mega Image - 24,5 milioane de lei și Auchan - 23,9 milioane de lei.

Dintre acestea, doar Auchan nu a contestat până în prezent datoriile calculate.

Lista ANAF cuprinde 186 de companii mari cu restanțe de peste 100.000 de lei, care au de plată 2,6 miliarde de lei, și 2.486 de firme mijlocii cu restanțe mai mari de 50.000 de lei, cu datorii totale de 3,8 miliarde de lei.

Printre datornicii la bugetul asigurărilor de sănătate se numără Zentiva, cu 18,45 milioane de lei sau Sanofi Romania, cu 39,77 milioane de lei, ambele companii contestând însă obligațiile, potrivit digi24.ro.