ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Economiei caută soluții să iasă din scandalul creat în jurul organizării defectuoase a târgului SIAL din Paris, una dintre cele importante expoziții de inovație în gastronomie din lume, luând inclusiv în calcul să dea în judecată Visa SA, firma care a fost desemnată câștigătorul licitației pentru organizarea evenimentului, au declarat miercuri surse oficiale din cadrul instituției.

Ministerul a cheltuit aproape 1,2 milioane lei cu închirierea spațiului de 654 de metri pătrați, taxele obligatorii, branșamentul electric, racordul conductelor de apă și pentru conexiunea la Internet, dar nu a încheiat și contractul aferent organizării efective a standurilor.

Instituția a organizat o licitație cu întârziere, însă firma desemnată câștigătoare, Visa SA, cu sediul în Petroșani, a anunțat că nu mai semnează contractul în cauză, pe motiv că nu mai are timpul necesar organizării.

„Acum se caută soluții, situația este destul de sensibilă. Sunt luate în calcul toate variantele, inclusiv tragerea firmei la răspundere. Dar nu s-a luat nicio decizie concretă. Ce-i drept, vina este de ambele părți. Foarte multe din licitațiile organizate de minister pentru organizarea acestor târguri internaționale sunt organizate târziu, pe ultima sută de metri”, au declarat sursele citate. Acestea spun că firma ar fi avut numai șase zile la dispoziție să se ocupe de organizarea acestui eveniment.

„Birocratic, lucrurile se mișcă mai lent, așa s-a ajuns în această situație. Pe de altă parte, situația a tărăgănat și din cauză că în ultima vreme s-au purtat discuții cu alte instituții implicate în organizarea de licitații, fiind necesare informații suplimentare și lămuriri cu privire la modificarea recentă a legii achizițiilor publice”, au mai spus sursele.


Presa a relatat că Visa SA este o firmă „abonată” la contractele cu Ministerului Economiei privind organizarea târgurilor la care participă România în străinătate.

Firma aparține lui Sorin Apostu, fost prefect de Hunedoara, care a lucrat, până în 2012, într-o funcție de consilier chiar în Ministerul Economiei.

După ce PDL a ieșit de la guvernare, în 2012, Apostu a părăsit partidul, înscriindu-se ulterior în PSD, care a preluat guvernarea.

Firma lui Sorin Apostu a primit contracte de la stat, mai ales de la Ministerul Economiei, în valoare totală de 8,2 milioane de euro, potrivit informațiile apărute în presă.

Apostu nu a putut fi contactat pentru declarații.

Scandalul a pornit după ce Adrian Hădean, unul dintre cei mai cunoscuți chefi bucătari din România, a catalogat târgul internațional de produse din industria alimentară SIAL Paris drept o „rușine românească”.

Acesta a postat un video pe Facebook în care a afirmat că România s-a făcut de râs la cea mai mare expoziție alimentară din lume din cauza Ministerului Economiei, care nu a mai facilitat banii necesari micilor producători pentru expunerea produselor.

El spune că micii producători au fost anunțați cu puțin timp înainte de târg că instituția nu mai susține financiar acest târg, urmând ca cei care doresc să participe și să își promoveze produsele trebuiau să o facă în schimbul sumei de aproximativ 1.500 de euro.

„Organizarea acestui târg, a unui pavilion, trebuia să fie în sarcina unei firme, o firmă care a participat la licitație și a câștigat. Producătorii români, câți au mai venit, s-au trezit pe betonul gol în ditamai complexul expozițional. Cuiva i-a făcut milă de milogealea reprezentanților români și au dat o mochetă și altcuiva i s-a facut milă și a debarcat un mobilier mizerabil pe care producătorii s-au apucat să-l spele cu ce avea fiecare de acasă”, a povestit Hădean.

De cealaltă parte, Ministerul Economiei a reacționat și arată că i-a înștiințat pe expozanți din timp că nu există firmă organizatoare care să se ocupe de standurile lor și de transport.

Astfel, după ce a plătit chiria spațiului pentru 55 de firme selectate în urma unei înscrieri voluntare, totuși în final numai 41 de firme românești din industria alimentară, împreună cu patronatul de ramură au decis să beneficieze de spațiul achitat de Ministerul Economiei și să participe la această expoziție.

Ministerul susține că instituția  nu a solicitat nicio sumă firmelor pentru deplasarea acestora la Paris.    

Bucătarul Hădean spune, din cauza acestei proaste organizări, România a pierdut o șansă de a se face observată cu produsele pe care le are, iar micii producători au ratat ocazia de a încheia „un contract-două, ceea ce ar fi putut însemna enorm pentru ei”.

„N-aș atribui o vină unui guvern tehnocrat. Putea fi orice guvern. Foarte mulți oameni care au participat la târgul ăsta se plâng de batjocura la care au fost supuși”, a mai afirmat Hădean.

În urma declarațiilor lui Hădean, Ministerul Economiei a precizat că firma organizatoare desemnată nu a semnat contractul de atribuire și și-a declinat "capacitatea de a organiza în bune condiții în timpul rămas participarea României la SIAL 2016”.

„Oferta singurei companii care s-a prezentat a fost declarată neconformă în prima instanță, iar ulterior contestării rezultatului comisia de soluționare a contestațiilor a admis contestația și a comunicat atribuirea contractului firmei Visa SA”, arată un comunicat emis marți de minister.

Târgul SIAL Paris se desfășoară în perioada 16-20 octombrie.

Visa SA un este la prima licitație organizată de Ministerul Economiei la care participă.

În 25 martie 2016, Ministerul Economiei, condus de Costin Borc, a dacordat Visa SA un contract pentru organizarea participării României la Târgului Economic Internațional „Alimentaria”, care a avut loc la Barcelona, în perioada 25-28 aprilie 2016.

Compania a fost singura care a depus ofertă și câștigat contractul în valoare de 935.574 lei cu TVA inclus (212.630 euro).

De asemenea, firma a livrat, pe baza unui contract licitat în 2011, mobilier pentru Spitalul Clinic Bagdasar-Arseni, de unde a încasat aproape 8 milioane de euro.

Ministerul Economiei a  început să facă afaceri cu această firmă din 2014.

În 4 septembrie 2014, Ministerul Economiei a acordat Visa SA contractul de organizare pentru târgul SIAL de la Paris din perioada 19-23 octombrie 2014., în valoare de 1,5 milioane de lei cu tot cu TVA.

Caietul de sarcini al acestei lucrări a fost achiziționat de două companii, dintre care autoritatea contractantă a considerat admisibilă doar oferta Visa SA.

Visa SA are în patrimoniu un spațiu comercial, două apartamente, un teren de 5.280 metri pătrați și un atelier pentru mobilă din orașul Petroșani.

Potrivit paginii sale de Facebook, Visa SA este reprezentantul oficial pentru România al târgului Bauen & Wohnen Salzburg, cel mai mare targ de profil din Austria de Vest, care va avea loc în perioada 2-5 februarie 2017.