ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două amendamente în sprijinul cerințelor marilor corporații care vor să exploateze gazul din Marea Neagră au fost introduse în legea offshore, aflată în Comisiile din Senat pentru reexaminare, informează Energia.ro.


Aceste amendamente, introduse de senatorul PSD Marian Gheorghe, garantează companiilor petroliere că nu va crește taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar cheltuielile de explorare de miliarde de euro vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vot datora. Aceasta, în condițiile în care actuala formă a legii, deși mai favorabilă statului decât în prima variantă, este considerată păgubitoare pentru România de către deputatul Daniel Gheorghe și mulți alții. Acum două săptămâni liderii unor mari companii străine au făcut lobby explicit pentru schimbarea legii.


„VI-valoarea cumulată a investițiilor în segmentul upstream, înregistrată în evidența contabilă potrivit reglementărilor legale în vigoare, de la intrarea în vigoare a prezentei legi până în luna pentru care se calculează impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore inclusiv, precum și valoarea cheltuielilor aferente investițiilor din programele de lucrări realizate și raportate către ANRM în baza acordurilor petroliere, care au fost înregistrate în evidența contabilă până la data intrării în vigoare a prezentei legi, din care se scade valoarea cumulată a impozitelor asupra veniturilor offshore calculate, dar nedatorate până în luna respectivă în urma aplicării deducerii pentru investiții. În scopul determinării impozitului datorat în fiecare perioadă de referință, investițiile pot fi deduse în limita impozitului calculat” se arată în amendamentul introdus și obținut de Energia.ro.

„Amendamentul ușurează substanțial povara fiscală a companiilor, care își pot deduce astfel cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar introdus prin această lege și, teoretic, simplifică lucrurile în decizia de a se scoate gazele. În cel mai important perimetru din Marea Neagră, Neptun Deep, ExxonMobil și OMV Petrom au investit deja în explorare circa 1,5 miliarde de euro, iar, potrivit unor voci din industrie, Exxon și Petrom ar urma să mai cheltuiască undeva la 4 miliarde de dolari pe lângă sumele investite deja, înainte să exploateze gazul. Iar nivelul celor trei blocuri acum aflate în explorare în Marea Neagră se vorbește despre o sumă totală de circa 6 miliarde investiții.Aceste sume vor fi deduse din impozitul suplimentar, nou introdus în lege.

Senatorul PSD Marian Gheorghe,  cel care a introdus amendamentele, este chiar președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale. Și a fost introdus în condițiile în care legea, aflată la reexaminare a ajuns în această Comisie în data de 18 septembrie fără să apară public informații despre acest lucru. Potrivit unor surse parlamentare, această comisie este nou-înființată, în urma unui proces de e a comisiilor permanente ale Senatului. Mai mult, ședința acestei comisii în care s-a dezbătut legea și au fost introduse aceste amendamente nu apare pe site-ul Senatului, deci nimeni nu a știut că se va dezbate aici acea lege în data de 18 septembrie. De altfel, potrivit site-ul Senatului, senatorul Marin Gheorghe este președinte al acestei comisii din data de 17 septembrie, deci a fost numit cu doar o zi înainte să de dezbată această lege în acea Comisie.

Al doilea amendament important introdus de senatorul PSD se referă la imposibilitatea schimbării cuantumului taxelor aplicate companiilor petroliere pe toată durata exploatării gazelor, o cerință expresă a petroliștilor, care au spus că au nevoie de predictibilitate și de un cadru fiscal stabil pentru a putea investi. Nivelul taxelor este garantat prin lege, dacă amendamentul va fio adoptat, pe toată durata exploatării gazelor. Iată cum sună amendamentul:

„(1) Regimul de redevențe și regimul fiscal prevăzute la art.18 și art. 19 (cele care stabilesc cuantumul impozitului suplimentar-n.red.) nu se vor modifica, indiferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea titluarilor de acorduri, pe toată durata acordurilor și a prelungirilor subsecvente,

(2) Cota procentuală prevăzută la art. 20 (obligația de a vinde 50% din gazele extrase pe piața românească-n.red.) nu va crește pe toată durata acordurilor”.

Miza: rezerve de cel puțin 200 de miliarde de metri cubi, de 20 de ori consumul României

În zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte de anvergură. Primul, în zona de apă adâncă, derulat de Exxon și OMV Petrom, unde s-au descoperit reserve potențiale de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi, iar al doilea, derulat de fondul de investiții american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG), în zona de apă mică, are un potențial cuprins între 10 și 20 de miliarde de metri cubi. În acest al doilea caz primele gaze vor ajunge la țărm anul viitor, în timp ce, în primul caz, Exxon și Petrom vor anunța în acest an dacă vor lua decizia exploatării comerciale. În caz pozitiv, gazele vor ajunge la țărm în anul 2020.

Potrivit estimărilor oficialilor de la București, există circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze rezerve în Marea Neagră doar pe ceea ce s-a săpat, adică cele trei perimetre deținute de Lukoil, ExxonMobil și OMV Petrom, respectiv Black Sea Oil and Gas”, precizează sursa citată.