ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul PNL, Daniel Zamfir, a făcut acuzații foarte grave atât la adresa statului român, cât și la adresa companiilor străine care exploatează resursele naturale ale țării. Zamfir susține că sunt companii care nu au plătit, timp de 20 de ani, niciun leu din redevențele pe care trebuiau să le achite, conform contractelor.

Mai mult, acest veritabil jaf a fost realizat cu concursul Agenției Naționale a Resurselor Minerale, iar ministrul economiei a confirmat informația.

„INCREDIBIL!!!! INIMAGINABIL!!!
Astazi la audierile din Comisia economică a Senatului, ministrul economiei, Gheorghe Simon, confirma jaful pastorit de Agenția Națională a Resurselor Minerale!

Am aflat că sunt societăți comerciale care n-au plătit NICIODATA, rețineți NICIODATA, niciun leu redevență Statului Roman, deși exploatează resurse de peste 20 de ani!!! 
Angajații Statului n-au urmărit, și când au urmărit și au constat că nu plătesc, nu le-au retras licentele și nici nu s-au preocupat de recuperarea datoriilor!

Am solicitat de urgență conducerii nou instalate a ANRM sa recupereze de urgență sumele datorate Statului român și să prezinte un raport detaliat al situației.
S-a tot vorbit de jaf in tara, dar așa ceva, de atâția ani, cu complicitatea autorităților Statului, eu nu mi-am imaginat!!!

Apropo, n-ar trebui sa intervină și alte organe ale Statului??”, a scris senatorul pe facebook.

Mai târziu, într-o emisiune de la Antena 3, senatorul a precizat că afirmațiile sale sunt susținute de un raport al Curții de conturi, în care se constată că „din 69 de societăți verificate, 32 nu au plătit niciodată, numai una avea plata redevenței la zi”. Conform acestuia, statul român a fost păgubit  cu sute de milioane de euro.
 
Un raport al Curții de Conturi dat publicității în 2016  arăta că Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a aplicat legea și a stabilit un preț de referință a gazelor naturale extrase în România în alte condiții decât cele stabilite prin Legea petrolului din 2004. spune instituția de control.

Aceasta a determinat scăderea redevenței petroliere cuvenită bugetului de stat, pentru perioada 2011-2015, cu aproximativ 4,67 miliarde lei (1,39 miliarde dolari), arată un raport de audit al performanței privind concesionarea resurselor minerale ale țării în perioada 2011-2015, publicat de Curtea de Conturi, informa atunci, ActiveNews.ro.