ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu o săptămână a avut loc la Brașov un seminar al oamenilor de afaceri organizat de Ziarul financiar. Au participat aproape 250 de oameni, cei mai mulți fiind antreprenori sau manageri români, iar tema principală a dezbaterilor a fost starea capitalului privat românesc în 2016.

Conform celor mai recente date centralizate despre economia României, la nivelul anului 2014, dintr-o cifră de afaceri totală de 1.088 de miliarde de lei pentru 461.000 de companii cu activitate, 509 miliarde de lei au fost realizate de firmele private românești (423.000 de companii), cu 2,4 milioane de salariați, iar 536 mld. lei de companiile străine (38.000 de companii), cu 1,18 milioane de angajați. 

Deși companiile străine au avut o cifră de afaceri mai mare, rezultatul lor net raportat (profit minus pierderi) a fost de minus 2 miliarde de lei. De partea cealaltă, companiile românești au raportat un rezultat final pozitiv de 14 miliarde de lei (profit de 33 de miliarde de lei, pierderi de 19 miliarde de lei).

Guvernul României protejează multinaționalele prin toate formele, în timp ce antreprenorii și companiile românești sunt lăsați de izbeliște, cu toate că au responsabilitatea unui număr dublu de angajați.

Ajutoarele de stat se duc către multinaționale pentru că statul subvenționează crearea de locuri de muncă și plata unor impozite și taxe pe forța de muncă, în timp ce firmele românești nu beneficiază de acest tip de ajutor.

Este unul din motivele pentru care la nivelul întregii țări multinaționalele au putut să plătească un salariu mediu net la nivelul 2014 de 1.972 de lei, în timp ce firmele românești, de numai 1.034 de lei. Acest lucru face ca angajații români să prefere să lucreze în multinaționale, iar companiile românești să fie a treia opțiune, pentru că prima opțiune este să lucrezi în companiile de stat.

Mai mult decât atât, fiscul hărțuiește continuu companiile românești, în timp ce de multinaționale nu se atinge deloc, spune Marcel Bărbuț, proprietarul AdePlast. "Sunt multinaționale care au pierderi de două ori mai mari decât profitul net și nimeni nu ia nicio măsură, să meargă să-i întrebe de ce au pierderi, când alții în piață nu au."

În România, primul lucru la care se gândesc guvernanții este cum să susțină multinaționalele, nu să dea comenzi companiilor românești, unde valoarea adăugată rămâne în țară, nu pleacă afară.

Ce se va întâmpla când o parte din multinaționale vor pleca din România pentru că majorarea salariilor nu mai justifică prezența lor aici?