ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Temerile localnicilor din Ditrău sunt pe cale să se adeverească: după cei doi muncitori din Sri Lanka veniți la o brutărie, acum patroana respectivei unități a mai adus un lucrător din această țară.

Al treilea sri lankez a sosit luni seară la Ditrău de la București și va locui împreună cu ceilalți doi.

„A sosit aseară (luni seara - n.r.) în Ditrău de la București cel de-al treilea muncitor din Sri Lanka, este un tânăr de treabă, are 24 de ani, și este foarte încântat că a venit să lucreze în România. Îi facem acum formele de angajare, analizele medicale și sper ca de joi să înceapă să lucreze, să intre în producție. Va lucra două săptămâni alături de ceilalți doi colegi din Sri Lanka dar, deoarece are experiență și a mai lucrat în domeniu, va lucra apoi la secția de patiserie a brutăriei noastre. Cei trei angajați din Sri Lanka vor locui împreună în Gheorgheni”, a spus Kollo Katalin, patroana brutăriei. Conform ziare.com, acești muncitori vor fi urmați de nepalezi.

Reamintim că la sfârșitul lunii ianuarie, localnicii din Ditrău s-au revoltat împotriva aducerii a doi muncitori din Sri Lanka, oamenii temându-se „să nu urmeze un val de migranți” în comunitatea lor.  Revolta harghitenilor a fost condamnată la nivel înalt, vorbindu-se chiar de „xenofobie” sau „rasism”, deși discuția s-a referit numai la migranții economici, nu și la relațiile româno-maghiare din zonă.

Avocatului Poporului a stabilit, însă, că tensiunile au pornit din cauza unui conflict mai vechi între brutărie și foști angajați.

În aprilie 2019 în Sri Lanka a avut loc un grav atentat împotriva unei biserici chiar de Paștele catolic, eveniment soldat cu peste 200 de morți.