ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a acceptat varianta finală a Master Planului General de Transport (MPGT), împreuna cu documentele – cheie ce stabilesc proiectele prioritare și calendarul de realizare, a anuntat Ministerul Transporturilor.

"Master Planul General de Transport reprezintă principalul document strategic pentru dezvoltarea infrastructurii și serviciilor de transport în România pe perioada 2015 – 2030”, subliniază Ministerul Transporturilor, într-un comunicat.

Potrivit documentului făcut public de Ministerul Transportului, pentru sectorul rutier se vor construi peste 1200 de km de autostradă, 1900 de km de drum expres, drumuri Transregio si Transeuro cat si Variante Ocolitoare. Valoarea estimată a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere este de peste 26 miliarde de euro.

În sectorul feroviar feroviar vor fi modernizate peste 4000 de km de cale ferată, va fi achiziționat material rulant nou și vor fi introduse servicii feroviare pentru creșterea atractivității acestui sector. Aceste proiecte se ridică la aproximativ 14 mld. Euro.

Pentru sectorul naval au fost identificate proiecte de îmbunătățirea navigației pe Dunăre și pe canalele navigabile pe o lungime de 670 de km și modernizarea infrastructurii portuare pentru 32 de porturi. Valoarea totală a investițiilor pentru acest sector este de 2 mld. Euro.

Pentru sectoarele aerian și multimodal au fost identificate 15 aeroporturi care vor beneficia de proiecte de modernizare și creșterea capacității aeroportuare, respectiv dezvoltarea a 11 terminale multimodale amplasate în ariile de conectivitate și potențial economic ridicat, cu o valoare estimata de 1.6 mld. Euro.

Master Planul General de Transport prevede pentru perioada 2015-2030 proiecte în valoare totală de 43,5 mld. Euro pentru toate sectoarele de transport, proiecte care vor valorifica potențialul economic al României”, a declarat Iulian Matache, Ministrul Transporturilor, conform România Liberă.