ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii de stat și de guvern din Germania, Franța, Rusia și Ucraina s-au angajat luni să pună în aplicare planul de pace în estul Ucrainei, în urma discuțiilor din formatul Normandia, relatează site-ul agenției Tass, conform Mediafax.

Franța, Germania și Rusia au mediat discuții între guvernul ucrainean și rebelii susținuți de Rusia, care s-au confruntat din aprilie 2014, iar conflictul s-a soldat cu peste 10.000 de morți.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat că a purtat o discuție telefonică la care au participat președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și liderul rus Vladimir Putin.

„Cei patru lideri au notat importanța unei încetări definitive a focului, a retragerii armamentului greu și a retragerii forțelor, cu o monitorizare a situației de 24 de ore de către OSCE. Părțile au convenit să coordoneze etapele finale privind siguranța și să continue să lucreze la foaia de parcurs pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. În acest scop, o reuniune a formatului Normandia urmează să aibă loc în a doua jumătate a lunii august”, se arată într-un comunicat al președinției ucrainene.

Emmanuel Macron și Angela Merkel au pledat pentru "inadmisibilitatea oricăror declarații care subminează integritatea teritorială a Ucrainei, în special în ceea ce privește înființarea așa-numitei Malorossiya".

Grupul de contact Normandia a fost creat pentru a media între părțile aflate în conflict în vederea începerii unui proces de pace în regiunile controlate de rebelii separatiști în estul Ucrainei. Din acest format fac parte șefii de stat și de guvern, precum și miniștrii de Externe din Germania, Rusia, Ucraina și Franța.
 
Conflictul militar din regiunile Donețk și Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene și insurgenți separatiști proruși, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administrației proruse de la Kiev și anexarea regiunii ucrainene Crimeea la Rusia, manevră condamnată de Occident.