ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La aproape două decenii de la dezmembrarea Iugoslaviei, tot mai mulți locuitori din Balcani regretă dispariția acestei entități, despre care spun că le-a adus mai mult rău, decât beneficii. Așa reiese din cel mai recent sondaj de opinie realizat de Gallup in rândul cetățenilor din statele  balcanice care au făcut parte din fosta Iugoslavie.

Conform sondajului, în care au fost chestionați 1000 de respondenți din întreaga regiune, se poate constata că „Yugo-nostalgia” este încă răspândită, în special în Serbia și Bosnia-Herțegovina, informează site-ul B92.net.

„În mod special cei care trăiesc în Serbia și Bosnia-Herțegovina  afirmă că dezmembrarea le-a afectat țara, trei din patru locuitori considerând acest lucru. La fel ca în cazul atitudinii rușilor în privința dizolvării fostei Uniuni Sovietice, sârbii resimt acut sentimentul pierderii ca națiune de bază a unui fost stat multinațional”, scrie Gallup pe site-ul său.

La întrebarea dacă dezintegrarea Iugoslaviei „a fost în interesul țării lor sau a dăunat acesteia”, 81% dintre sârbi au declarat că a fost dăunătoare, doar 4% susținând că a fost benefică. Opt la sută dintre cei chestionați nu au știut să răspundă sau au refuzat să spună.
 
În Bosnia, 77% dintre cei întrebați același lucru au răspuns că dezmembrarea Iugoslaviei a fost „dăunătoare”, doar 6% apreciind că a fost un lucru bun.

Autorii sondajului consideră că atitudinile negative din Bosnia-Herțegovina pot avea legătură cu nemulțumirile oamenilor legate de performanțele slabe ale guvernului.

În cazul Muntenegrului, care în curând va deveni stat membru NATO, este „mai puțin nostalgică”. Cu toate astea, 65% consideră acum că destrămarea Iugoslaviei a fost nocivă, iar 15% spun că a fost benefică pentru țara lor. 9% dintre cei chestionați nu au răspuns. La rândul lor, macedonenii spun că destrămarea Iugoslaviei a fost dăunătoare, 12 % o percep ca pe ceva bun.

Cei de la Gallup au tratat separat fosta provincie sârbă Kosovo, care încă nu este recunoscută ca stat de multe țări. Aici, 75% dintre respondenți afirmă că destrămarea Iugoslaviei a fost benefică, în timp ce 10% la sută dintre cei întrebați au spus că a fost „dăunătoare”.
 
În Croația, 55% dintre cei chestionați au spus că a fost benefică, în timp ce 23% au declarat că a fost dăunătoare. În Slovenia, 41% dintre respondenți consideră drept ceva bun ruperea Iugoslaviei, în timp ce 45% o percep ca pe ceva rău.

Potrivit sondajului, minoritățile etnice sunt cele mai predispuse să considere drept dăunătoare dezmembrararea fostei Iugoslavii, sârbii fiind, probabil, și cei mai „subiectivi”, aceștia apreciind în cea mai mare măsură că țara lor a fost afectată, indiferent de locul în care trăiesc.