ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


2017 se anunță un an greu pentru Uniunea Europeană. Bucuria provocată de alegerile din Austria, unde extrema-dreaptă europeană a pierdut în fața curentului proeuropean s-ar putea risipi destul de repede, din cauza referendumului din Italia.
Înfrângerea usturătoare suferită de premierul Matteo Renzi argumentează discursul formațiunilor eurosceptice. Totul, în condițiile în care anul viitor sunt programate alegeri prezidențiale și parlamentare în mai multe țări europene.

Anul viitor se anunță un an electoral foarte greu, cu mize uriașe - alegeri prezidențiale în Franța, parlamentare în Germania și Olanda, foarte posibil și în Italia. Ecourile votului anti-elite din Italia se resimt la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru că Matteo Renzi era ultimul dintre premierii marilor state europene care mai vorbea de viitorul UE.

În Germania cancelarul Angela Merkel este mult prea prinsă în jocul politic intern și va trebui să lucreze intens pentru a-și asigura sprijinul pentru obținerea celui de-al patrulea mandat, atât în plan politic în propriul partid, cât și la urne, la alegerile parlamentare de anul viitor.

În Franța, retragerea lui Francois Hollande din viitoarea cursa prezidențială lasă un gol în tabăra proeuropeană. Intrarea în cursa a premierului Manuel Valls, care urmează a fi anunțată oficial astăzi, nu este o garanție pentru avansul față de Frontul Național și președinta acestuia, Marine Le Pen.

Și în Marea Britanie ar putea fi alegeri anticipate, dacă Theresa May va dori mai mult sprijin parlamentar în perspectiva Brexit.

Iar în Italia victoria taberei NU la referendum cu 60% poate antrena alegeri anticipate și o creștere spectaculoasă a mișcării eurosceptice și antielite "5 stele". Dacă Italia nu găsește rapid o soluție pentru stabilizarea politică, poate urma cea mai mare temere la nivel european - instabilitatea economică, în primul rând în sectorul bancar. Guvernul de la Roma va avea greutăți imense în a face împrumuturi.

În toată această mare de incertitudini un lucru bun este rezultatul votului din Austria, care pare să fi pus o mică frână în față populismului.