ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE ORA 22.00, ORA ROMÂNIEI:
 
Potrivit variantei actualizate a știrii de pe Daily Mail, judecătorii Curții Supreme au luat decizia inumană de a întrerupe mâine la ora 11:00 GMT dimineața (ora locală, ora 13.00 în România) aparatele care îl mențin în viață pe Archie Battersbee, copilul de 12 ani care se află în moarte cerebrală. De asemenea, ei au decis că băiatul nu va putea fi mutat la un azil de îngrijiri.

Devastată, familia lui Archie speră să depună o cerere urgentă mâine dimineață la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, însă mama lui spune că „nu mai avem timp deloc”. „E O EXECUȚIE, VOR SĂ-MI UCIDĂ COPILUL!”, a exclamat mama disperată.

„Ceea ce e sfâșietor, trustul de spitale [NHS] ne-a anunțat în această seară că nu-l pot muta pe Archie la un azil. Vrem să depunem o cerere urgentă la CEDO, dar Trustul ne-a spus că aceasta trebuie depusă la ora 9:00 dimineața, ceea ce înseamnă că noi și avocații noștri nu mai avem timp. De asemenea, ei cer să vadă și o copie a acesteia, pe care nu au dreptul să o vadă. Însă, dacă acest lucru nu se întâmplă, ei spun că vor întrerupe tratamentul mâine dimineață, la ora 11:00. E un lucru brutal și suntem cu totul îngroziți”, a declarat mama băiețelului.
 
Viața copilului atârnă, literalmente, de un fir de păr. Dumnezeu să-l ajute! Rugați-vă pentru micuțul Archie!
 
ACTUALIZARE ORA 16.00: 
 
 
Chiar înainte să aibă loc oprirea aparatelor care îl mențin în viață, Curtea Supremă a confirmat că a fost depusă o cerere de recurs de ultim moment. Astfel, cei trei judecători vor examina cererea de a permite Comitetului ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități să analizeze plângerea părinților.

Christian Legal Centre, care sprijină acțiunea în justiție intentată de părinții lui Archie, a declarat că trustul de spitale a confirmat că, până când Curtea Supremă va lua o decizie, spitalul nu va lua nicio măsură pentru a întrerupe tratamentul care îl menține în viață pe copil.

De asemenea, o prietenă a familiei, Ella Carter, a spus că familia dorește ca Archie să fie mutat într-un azil pentru îngrijire dacă judecătorii vor decide că îngrijirea lui în spital trebuie întreruptă.
 
Știrea inițială:
 
Archie Battersbee, un copil de 12 ani din Marea Britanie, se află în comă din aprilie, însă va fi deconectat astăzi de la aparate, fiindcă s-a decis că menținerea lui în viață nu este în „interesul” lui (!). Părinții au promis că vor merge la Curtea Supremă după ce judecătorii au refuzat să amâne întreruperea tratamentului care îl menține în viață.

Judecătorii au respins cererea părinților ca Archie să fie menținut în viață până când cazul său va putea fi examinat de ONU, iar familia a primit o scurtă amânare până astăzi, relatează Daily Mail.

Băiatul de 12 ani din Southend-on-Sea din Essex ar urma să fie deconectat de la ventilația mecanică la ora 12:00 (ora 14:00, ora României), după ce Curtea de Apel a decis că menținerea lui în viață nu este în „interesul” său.

Un complet de trei judecători a respins cererea părinților săi până când cazul va putea fi examinat de Comitetul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Dar au dat familiei o scurtă amânare până astăzi la prânz.

Judecătorii Curții de Apel au refuzat ieri să acorde părinților lui Archie - Hollie Dance și Paul Battersbee, care sunt separați, dar ambii locuiesc în Southend - permisiunea să facă recurs împotriva deciziei la Curtea Supremă.

Totuși, părinții ar putea acum să ceară judecătorilor de la Curtea Supremă să ia în considerare cererea lor pentru permisiunea de a face recurs direct, în ciuda faptului că aceeași instanță le-a refuzat anterior permisiunea de a face recurs.

„Știu că Archie este încă cu noi. I-am promis lui Archie că voi lupta până la capăt pentru viața lui și este ceea ce fac. Nu are nevoie decât de timp, asta e tot ce cerem”, a spus mama copilului la Good Morning Britain.

Archie, un gimnast care aspira să ajungă la Jocurile Olimpice, a fost în formă și sănătos până în aprilie anul acesta, când a fost găsit inconștient acasă. Mama lui crede că a luat parte la o provocare online „leșinul” (provocare pe Tiktok care încurajează utilizatorii să-și țină respirația până când leșină din cauza lipsei de oxigen). Copilul a suferit leziuni cerebrale grave și nu și-a mai recăpătat niciodată cunoștința. Medicii spun că trunchiul lui cerebral este mort, ceea ce înseamnă, potrivit medicilor, că nu se va recupera.


Săptămâna trecută, părinții au trimis o cerere urgentă către Comitetul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, după ce lupta lor în instanță împotriva Barts Health NHS Trust s-a încheiat.

Copilul ar fi trebuit să fie deconectat de la aparate ieri, la ora 14:00, la Royal London Hospital din estul Londrei, după ce un judecător de la Înalta Curte a decis că acest lucru este în „interesul său”, iar familia a epuizat toate căile de atac.

Totuși, comitetul ONU a emis o cerere către guvernul Regatului Unit vinerea trecută, cerând ca acesta „să nu întrerupă tratamentul medical care îl menține viață, inclusiv ventilația mecanică, nutriția și hidratarea artificială” a lui Archie, în timp ce cazul său este examinat de comitet.

Departamentul juridic al Guvernului a scris apoi o scrisoare urgentă duminică în numele Ministrului Sănătății Steve Barclay, cerând instanțelor să ia în considerare de urgență cererea comitetului ONU.

Judecătorul a spus că Convenția privind Drepturile persoanelor cu dizabilități, în temeiul căreia comitetul ONU a făcut cererea, este un „tratat internațional neintegrat” [în legislația britanică].

Acesta a spus, potrivit Daily Mail: „Fiecare zi în care (lui Archie) se continuă să i se administreze un tratament de susținere a vieții este contrară interesului său superior și, prin urmare, o menținere, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, este împotriva interesului său.”

Judecătorul a spus că aceasta a fost decizia luată în instanțele din Anglia și Țara Galilor. De asemenea, judecătorii au refuzat să acorde părinților permisiunea de a face recurs la Curtea Supremă.

„Continuăm să ne simțim șocați și traumatizați de brutalitatea instanțelor din Marea Britanie și de trustul de spitale. Voința noastră ca părinți continuă să fie călcată în picioare și ignorată. Nu înțelegem urgența și graba de a pune capăt vieții [copilului]. Trustul de spitale nu ne-a oferit niciun răgaz să ne împăcăm cu ceea ce s-a întâmplat. Nu în acest mod tratează o societate în care există compasiune o familie aflată în situația noastră. Vom continua să luptăm pentru Archie”, a declarat mama copilului.