ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu o săptămână, mai multe site-uri occidentale prezentau imagini cu sutele de refugiați aflaţi la graniţa dintre Grecia şi Macedonia, care ar fi refuzat ajutoarele trimise de Crucea Roşie pe motiv că aveau pe ele un simbol creștin, Crucea. Ziariștii de la site-ul Il Post au aflat cauza reală.

Predrag Petrovici, cel care a filmat imaginile cu refugiații de la granița dintre Grecia și Macedonia, a stat de vorbă cu cei de la Il Post. În filmulețul realizat de el apar mai mulți refugiați care refuză pachetele cu ajutoare umanitare, care aveau pe ele logo-ul Crucii Roșii (crucea roșie pe fundal alb). În mediul virtual mulți s-au grăbit să comenteze refuzul imigranților, acuzându-i că nu le-au vrut pentru că acela ar fi un simbol creștin
 
Predrag Petrovici, redactor șef la site-ul a1on.mk, demontează această acuzație, relatând cum au stat exact lucrurile.  Refugiaţii petrecuseră deja trei zile în câmp, la graniţa dintre Macedonia şi Grecia. În momentul în care video-ul a fost filmat, ploua cu găleata de vreo două ore, peste sutele de oameni care aşteptau în faţa gardului se sârmă ghimpată pentru că poliţia macedoneană nu îi lăsa să treacă graniţa. În acest moment extrem de tensionat au sosit cei de la Crucea Roşie cu ajutoare, apă şi alimente. Furioși că nu erau lăsați să treacă granița, refugiații au început să strige, către cei de la Crucea Roșie ”Nu!Nu!”, părând că refuză pachetele.

Poliţia macedoneană a permis trecerea a numai 200-300 de persoane la ficare două, trei ore, aceasta fiind capacitatea trenurilor care leagă localitatea Gevgelija de graniţa Macedoniei cu Serbia.

Corinne Ambler, reprezentantă a Crucii Roșii, a confirmat, de asemenea, pentru Il Post că imaginile au fost realizate într-un moment în care oamenii erau tensionați de restricțiile impuse de poliția macedoneană. Și ea consideră că ceea ce s-a văzut era doar o manifestare a frustrării oamenilor ținuți în fața gardului de sârmă ghimpată.