ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marile democrații europene - cu excepția Germaniei, din motive istorice - nu ezită să recurgă la armată și s-o pună să patruleze pe stradă, de teama atentatelor jihadiste, scrie AFP, care prezintă situația în aceste țări.

Analiza atrage însă atenția asupra faptului că prezența militarilor în centrele orașelor lor - în vederea unor misiuni pentru care nu sunt pregătiți - face adesea obiectul unor critici și rămâne, în mod teoretic, limitată în timp, conform RFI.

Militari patrulează pe stradă, în Franța, de la atentatele din 1986.
 
Operațiunea "Sentinelle", care a început în ianuarie 2015, la o zi după atacul de la săptămânalul satiric Charlie Hebdo, numără în prezent 7.000 de militari care patrulează în locuri sensibile, precum situri turistice, gări, aeroporturi. După ce a ajuns la peste 10.000 de militari, operațiunea urmează să fie ”revizuită în profunzime” după vacanța parlamentară de vară, a anunțat președintele Emmanuel Macron.

Numeroși experți îi pun la îndoială eficiența și dau asigurări că militarii sunt, înainte de orice altceva, ținte, și că "Sentinelle" impune armatei franceze niște constrângeri prea dure.

În Marea Britanie operațiunea "Temperer plan", organizată în urma atentatelor din ianuarie 2015, la Paris, poate să permită mobilizarea a până la 5.100 de militari pe străzile din regat, pentru ca să le acorde un ajutor puternic forțelor de ordine.

După atentatul de la Manchester, în mai, 1.000 de militari au fost mobilizați, pe o perioadă scurtă, în vederea securitzării orașului.

În Germania Bundeswehrul nu este autorizat - de către Constituția de după Război - să intervină pe teritoriul german, mai puțin în cazul unei amenințări ”împotriva ordinii democratice a statului federal” sau în acțiuni umanitare.

Funcțiile armatei germane sunt, așadar, în mod clar separate de cele ale poliției.