ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acordul de limitare a încălzirii globale a fost aprobat în această seară, la capătul unor negocieri maraton purtate de delegații din cele peste 190 de state participante la summitul de la Paris.

Anunțul a fost fãcut de ministrul francez de externe, simbolic, cu o lovitură de ciocan în pupitru.

Țările bogate și cele în curs de dezvoltare au ajuns la un numitor comun: toate statele își asumă ținte de reducere a emisiilor poluante, cu scopul de a limita creșterea temperaturii globale sub pragul de două grade Celsius.

Este un acord universal, aprobat de 195 de țări, practic de întreaga comunitate internațională, după negocieri maraton care au durat două săptămâni, transmite Radio România Actualități.

Participanții au aplaudat, au ovaționat minute în șir, după ce președintele conferinței, ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a anunțat că acordul a fost aprobat. Este o victorie pentru diplomația franceză și pentru președintele François Hollande, care s-a implicat puternic în organizarea conferinței.

Prevederile esențiale sunt: limitarea încălzirii climatice la mai puțin de două grade Celsius până la sfârșitul secolului.

Aceasta prin măsuri concrete. Apoi, revizuirea acestor măsuri la cinci ani cu întărirea lor și crearea unui ajutor de 100 de miliarde de dolari pentru țările mai puțin dezvoltate care trebuie să facă față încălzirii climatice.

Optimiștii subliniază că este una acord pentru întreaga planetă și pentru tot secolul XXI.

-