ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monopoly este un joc de societate extrem de popular care se joacă peste tot pe glob, dar nu toată lumea știe cine este inventatorul jocului sau care a fost motivul pentru care a fost inventat.

Potrivit BBC, inventatorul Monopoly este Elizabeth Magie și aceasta s-ar fi trimis singură la pușcărie dacă ar fi aflat cât de influent a devenit jocul creat de ea. De ce? Deoarece jocul încurajează jucătorii să sărbătorească anumite valori pe care Magie nu voia să le promoveze.

Magie s-a născut în 1866 și a luptat pentru drepturile femielor și a creat un joc pentru a demonstra de ce capitalismul nu este bun. Ideea jocului a apărut după ce a citit cartea „Progress and Poverty" de Henry George, unde era menționat dreptul fiecăruia de a folosi pământul exact ca dreptul la aer curat.

A creat în 1904 jocul numit „Landlords Game" care semăna foarte mult cu jocul din prezent, iar inovația, la vremea respectivă, o reprezenta un set de reguli „Prosperity" și altul numit „Monopolist". Când se juca cu regulile „Prosperity", câștigătorul era cel care începea cu cei mai puțini bani și care reușea să-și dubleze banii. Aici fiecare jucător câștiga bani când un jucător cumpăra o proprietate.

„Monopolist" semănă cu ceea ce știm astăzi, câștigă cel care are cei mai mulți bani și care rămâne singurul jucător după ce percepe taxe de la cei care pică pe proprietățile lui.

Scopul celor două moduri de joc, în viziunea creatoarei, a fost ca jucătorii să experimenteze „o demonstrație practică a sistemului prin care se câștigau terenuri cu toate consecințele ce urmau". La fel de bine putea fi numit și "Jocul vieții", deoarece conține toate elementele succesului și eșecului din viața reală, iar obiectivul este același ca cel al oamenilor, acela de a acumula avere, este de părere Magie.

Jocul a început să fie jucat de intelectuali de stânga în campusurile Harvard, Columbia sau Wharton, dar și în comunităție Quaker (sectă protestantă pacifiste și austeră). Charles Darrow a jucat jocul și mai târziu a vândut o versiune modificată companiei Parker Brothers.  El a susținut că a inventat jocul. Mai târziu, compania a aflat apoi a cumpărat brevetul inveției de la Magie și au relansat jocul cu denumirea de Monopoly, renunțând la primul set de reguli.