ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a prezentat miercuri, la Strasbourg, propunerea de înființare a unei agenții pentru controlul frontierelor
 
Noua agenție va fi un fel de poliție europeană anti-imigrație, cu 1.500 de membri, care ar putea fi detașată rapid acolo unde este nevoie. Mai multe state se opun însă acestui proiect care implică, pentru prima dată de la crearea UE, un transfer de suveranitate în materie de apărare a granițelor, potrivit AFP.

Buget dublu și un personal de cel puțin 1.500 de gărzi capabile să intervină în orice moment pe secțiuni de frontieră externă unde se vor constata dificultăți de gestionare din partea statelor membre. La acestea se adaugă un birou special pentru trimiterea în țările de origine a imigranților economici, care nu se califică pentru a primi statutul de refugiat și o structură specială care să primească plângerile celor nemulțumiți de acțiunile agenției.

Obiectivul principal al acestei noi agenții este paza comună a frontierelor europene. Nu venim cu măsuri invazive, ci de suport și prevenție, a declarat comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos.

O astfel de măsură ar însemna un important transfer de suveranitate a țărilor membre către Bruxelles și nu este privit cu ochi buni de unele țări.

Comisia Europeană crede însă că măsura nu contravine tratatului uniunii și că este o încercare de a salva spațiul Schengen.