ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Se strânge lațul în jurul prințului moștenitor saudit Mohammed ben Salman, după dezvăluirile făcute de ziarul „The Washington Post” privind asasinarea colaboratorului lor. CIA a stabilit că ziaristul Jamal Khashoggi a fost asasinat la ordinul lui Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite. În paralel, președintele Donald Trump a declarat sâmbătă că Statele Unite vor stabili în următoarele zile cine l-a ucis pe jurnalistul saudit.

Ziaristul Jamal Khashoggi a fost asasinat la data de 2 octombire în timp ce se afla la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul. Agenții CIA au ajuns la concluzia că lichidarea ziaristului s-a făcut în urma unui ordin dat de Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, notează publicația Washington Post.Citând surse apropiate dosarului, cotidianul ameircan menționează că CIA a interceptat o convorbire telefonică ce a avut loc între Jamal Khashoggi și Khalid ben Salman, ambasadorul saudit în Statele Unite. Acesta l-a încurajat pe jurnalist să meargă la consulatul saudit din Istanbul pentru a dobândi documentele necesare pentru a se căsători cu logodnica sa de origine turcă. Ambasadorul i-a dat asigurări că nu va fi expus niciunui risc în urma publicării unor articole în care a criticat metodele brutale ale lui Mohammed ben Salman
 
Încă de la început au planat suspiciuni asupra membrilor familiei regale saudite, dar aceștia au negat orice implicare în asasinat. Rezultatele anchetei CIA pun bețe în roate președintelui Donald Trump, care încearcă să păstreze relații bune cu Arabia Saudită. Joi, SUA au anunțat sancțiuni împotriva a 17 oficiali saudiți implicați în omorârea ziaristului.

Sâmbătă, adresându-se jurnaliștilor la Malibu (California), unde a vizitat zonele devastate de incendii, Donald Trump a anunțat că un „raport complet” despre "cine a făcut asta" va fi definitivat "în următoarele două zile", duminică sau luni, apoi a menționat un termen diferit, "luni sau marți".