ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a declarat într-un interviu că țările din sudul Europei care au primit asistență financiară din partea UE cheltuie banii pe „băutură și femei”. Premierul portughez i-a cerut miercuri demisia oficialului european, în timp ce comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, a criticat afirmațiile lipsite de tact.

„Președintele nu îndeplinește condițiile pentru a rămâne liderul Eurogroup”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului de la Lisabona.

Europarlamentarul spaniol Esteban Gonzalez Pons spune că afirmațiile sunt „o insultă rasistă și șovinistă la adresa țărilor sudice și a femeilor de aici” și i-a cerut lui Dijsselbloem să demisioneze.

Într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, Dijsselbloem a declarat că țările mai bogate din nordul Europei au dat dovadă de solidaritate cu sudul în timpul crizei din Zona euro, din 2010-2013, oferindu-le ajutor financiar. „Dar oricine îl cere are și obligații. Nu pot să cheltui toți banii mei pe băutură și femei și apoi să îți cer ție ajutorul. Principiul este valabil la nivel personal, local, național și chiar european”, a subliniat el.