ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pus în fața realității unei crize economice severe provocate de prăbușirea prețului petrolului, președintele rus Vladimir Putin a dispus aprobarea unui plan de privatizare care amenință modelul capitalismului de stat ce încă domnește în țara sa, comentează luni agenția EFE.

Astfel, Kremlinul a invitat public companiile străine să participe la privatizarea societăților ruse. Totuși, statul rus dorește să rămână acționar majoritar în aceste societăți strategice, prin urmare societățile străine sunt chemate mai degrabă pentru a investi bani în companiile statului rus, informeaza Agerpres.

În plus, celor interesați li se pun și alte condiții, cum ar fi prezentarea unui plan detaliat de dezvoltare a respectivelor companii ruse pe termen mediu și lung. De asemenea, acționarii străini trebuie să-și păstreze activele financiare pe teritoriul rus, deci să-și ia gândul de la paradisurile fiscale. 

Bugetul Rusiei pe anul în curs prognozează încasări din privatizări în valoare de circa 430 de milioane de dolari, dar Ministerul rus de Finanțe speră la venituri chiar și de 13 miliarde de dolari. 

'Observăm un interes enorm în rândul investitorilor străini. Activele ruse sunt în prezent subevaluate (din cauza deprecierii rublei), fapt care a crescut cererea', afirmă ministrul rus la economiei, Alexei Uliukaev. 

Președintele Putin a cerut ca privatizările să se desfășoare într-un mod transparent, dar deocamdată stilul secretos nu s-a schimbat, iar tot ce se știe este că la întâlnirea pe această temă cu liderul de la Kremlin au participat directorii companiilor Aeroflot, Rosneft și cel al băncii VTB. 

Cât despre sectorul financiar, cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank, nu este înscrisă pe lista privatizărilor. În schimb, se află pe listă VTB, dar și în acest caz condiția este ca statul rus să păstreze cel puțin 50% din acțiuni.

În sectorul transporturilor vor fi deschise capitalului străin inclusiv compania aeriană Aeroflot și societatea națională de căi ferate. Dar directorul Aeroflot, Vitali Saviolov, a avertizat și el că devalorizarea rublei pune investitorii străini într-o situație foarte avantajoasă, astfel că el nu s-a arătat foarte deschis ideii ca investitori străini să dețină o parte a capitalului acestei companii.