ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Conservator Britanic a câștigat alegerile legislative anticipate desfășurate joi, informează Agerpres, dar numărul de mandate nu-i asigură majoritatea absolută, precizează sursa citată.
 
ACTUALIZARE 17:56 Premierul conservator britanic Theresa May a anunțat vineri că va forma un nou guvern în urma alegerilor anticipate, promițând că acest executiv va asigura stabilitate și va negocia cu Uniunea Europeană cu obiectivul de a obține un acord de succes privind Brexitul, relatează agenția Reuters.

Vineri dimineață, rezultatele parțiale indicau 314 mandate pentru conservatori și 261 pentru laburiști. Pentru a avea majoritate absolută, este nevoie de 326 de mandate, ceea ce este imposibil în condițiile în care mai sunt doar 5 mandate de disputat.

Surse din Partidul Conservator citate de BBC arată că sunt 50% șanse ca Theresa May să-și păstreze funcția de premier al Marii Britanii.
 
Președintele Partidului Laburist, Jeremy Corbin, i-a cerut demisia actualului prim-ministru.

„Sunt mândru de rezultatele din această noapte. Poporul a votat pentru speranță și pentru a întoarce spatele austerității. (...) Theresa May a pierdut posturi de deputat, voturi, sprijin și încredere. Cred că e destul ca să plece”, a spus acesta, conform BBC.
 
De cealaltă parte, Theresa May nu pare să dorească să demisioneze, precizează BBC, actualul premier arătând că „Acum mai mult decât oricând, țara are nevoie de stabilitate”.
 
Alegerile anticipate au fost convocate tocmai de Theresa May, în ideea de a primi un vot de încredere în negocierile cu Uniunea Europeană pentru Brexit. Rămâne de văzut ce impact va avea acest rezultat asupra discuțiilor privind ieșirea Marii Britanii din UE.