ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE ora 10:00 Candidatul de centru, Emmanuel Macron, a obținut 23,75% din voturi în primul tur al scrutinului prezidențial din Franța, urmat la mică distanță de reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, care a primit 21,53 %, conform rezultatelor finale comunicat de Ministerul francez de Interne, potrivit Reuters.

 
„Într-un singur an am schimbat fața politicii franceze", a mai declarat politicianul în discursul susținut în fața membrilor organizației civice În Mișcare! En marche!, liberal-socială), care a fost fondat în urmă cu doar un an.

ACTUALIZARE 24.04 ora 9:43  Cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung SCRIE într-un articol intitulat  „Franța deșirată”: „Peste 40% dintre francezi au votat pentru candidați total la dreapta sau total la stânga. Victoria lui Macron este atât de strânsă, încât la cele două alegeri prezidențiale precedente (din 2007 și 2012) nu ar fi intrat în turul al doilea".

ACTUALIZARE 23:10 Președinta Frontului Național, Marine Le Pen, a promis duminică noaptea că-i va elibera pe francezi de elitele arogante, în primul discurs după ce exit-poll-urile au anunțat-o în turul al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța.

De asemenea, ea a declarat că supraviețuirea țării este în joc în al doilea tur al prezidențialelor din Franța.

„Marea problemă în aceste alegeri este globalizarea alarmantă, care amenință întreaga civilizație”, a declarat Le Pen în fața susținătorilor din localitatea Henin-Beaumont.

Le Pen a mai spus că francezii trebuie să aleagă între Franța fără frontiere - având drept consecință libera circulație a teroriștilor – și Franța cu frontiere, care să protejeze puterea de cumpărare, independența, identitatea.

Marine Le Pen le-a mulțumit alegătorilor pentru rezultatul istoric, aceasta urmând pașii tatălui ei, care a reușit în 2002 să ajungă în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, doar pentru a suferi o înfrângere zdrobitoare în fața conservatorului Jacques Chirac. 

ACTUALIZARE 22:30  Emmanuel Macron a declarat duminică seara că alegătorii săi au reușit să întoarcă o nouă pagină în politica franceză, după ce primele estimări și exit-poll-uri îl arată drept câștigător al primului tur al alegerilor prezidențiale din Hexagon. Macron urmează să se confrunte în lupta pentru palatul Elysee cu Marine Le Pen, transmite BBC.

Conservatorul Fillon a ținut un discurs succint în care a ținut să-i avertizeze pe susținătorii săi cu privire la pericolul reprezentat de ascensiunea extremei-drepte și de o victorie a lui Marine Le Pen în cursa pentru palatul Elysee.

„Extremismul nu poate aduce decât durere și dezbinare în Franța”, a declarat candidatul Les Republicans.

Fillon s-a clasat pe poziția a treia cu un procent de 19% din voturi, conform informațiilor primite din partea exit-poll-urilor publicate imediat după închiderea urnelor în Hexagon.

Socialistul Benoit Hamon care, potrivit rezultatelor de după închisderea urnelor, s-a clasat pe locul al cincilea după primul tur de scruitin al algerilor prezidențiale din Franța, a făcut apel la alegătorii care l-au votat să îl sprijine pe centristrul Emmanuel Macron în turul al doilea, informează Reuters.

Potrivit estimărilor, candidatul socialist obțină 6-7% din voturi din partea alegătorilor care s-au prezentat duminică la urne.

În discursul de după anunțarea primelor rezultate, Hamon a vorbit despre ”lovitura istorică” primită de partidul său la aceste alegeri și a cerut o victorie ”cât mai puternică” în fața Frontului Național.

Un apel similar a venit și din partea premierului Bernard Cazeneuve, care le-a cerut tuturor democraților să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidențiale pentru Macron.

Aceeași apel a fost făcut și de fostul prim-ministru Jean-Pierre Raffarin.

„Fără nicio ezitare, în ceea ce mă privește noi trebuie să ne adunăm în spatele lui Emmanuel Macron”, a declarat fostul prim-ministru Jean-Pierre Raffarin, care a făcut parte din tabăra Les Republicans a lui Francois Fillon.

 

 

ACTUALIZARE 21:30 Emmanuel Macron a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit exit-poll-urilor publicate imediat după închiderea urnelor de mai multe organizații din Franța. Sondajul Ipsos arată că Emmanuel Macron se va confrunta în al doilea tur al cursei pentru palatul Elysee cu Marine Le Pen, transmite Reuters.

Sondajul Ipsos îl arată cu 23,7% din voturi pe Emmanuel Macron, urmat cu 21,7% din sufragii de Marine Le Pen.

De asemenea, candidatul de centru-stânga este primul clasat și în estimările Harris Interactive, cu 23% din voturi față de cele 22% de sufragii adunate de președinta Frontului Național.

 Estimarea Elabe îl arată victorios cu 23,7% din vituri pe prezidențiabilul En Marche.

Emmanuel Macron (39 de ani) nu a deținut niciodată o funcție aleasă, iar acum se îndreaptă spre al doilea tur al alegerilor prezidențiale cu cele mai mari șanse de a deveni următorul ocupant de la palatul Elysee.

Presa franceză a scris despre mobilizarea incredibilă a alegătorilor, care se arătau indeciși cu doar o zi înainte de deschiderea urnelor, iar cozi lungi s-au format atât la secțiile de votare din străinătate, cât și în Paris. 

 Știre inițială

Emmanuel Macron conduce în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit primelor rezultate parțiale, difuzate de RTBF și citate de jurnaliștii de la LaLibre.be.


Conform primelor sondaje, candidatul En Marche, ar fi obținut până acum 24% dintre sufragii, fiind urmat de Marine Le Pen, reprezentanta Frontului Național, cu 22%, de Francois Fillon (Les Republicains), cu 20,5% și de Jean-Luc Mélenchon (Partidul stângii), cu 18%.

Este vorba despre sondaje făcute la ieșirea de la urne.

Primele estimări oficiale nu au fost încă făcute publice.