ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Naționaliștii basci au obținut o victorie în alegerile regionale de duminică din Țara bascilor, iar Partidul Popular (PP, conservatori) majoritatea absolută în scrutinul din Galicia.

Însă Partidul Naționalist Basc (PNB) nu a reușit să obțină o majoritate absolută și va fi nevoit să negocieze cu un partener cu care să guverneze, cel mai probabil Partidul Socialist (PSOE, stânga), potrivit Breakingnews.com.

În Galicia, în schimb, PP va guverna singur. Principala lecție a celor două scrutine este scorul obținut de socialiști, care au pierdut mandate în ambele regiuni, în beneficiul formațiunii împotriva austerității Podemos.

Astfel, poziția PSOE este fragilizată din nou la nivel național. Spania nu are un guvern de la alegerile din decembrie, care nu au condus la formarea unei majorități. Nici scrutinul din iunie nu a permis o ieșire din impas, iar Cabinetul lui Mariano Rajoy contiunuă să gestioneze afacerile curente. PSOE, care este condus de către Pedro Sanchez, urmează să se reunească sâmbătă pentru a reflecta la poziția partidului cu privire la negocirile în vederea formării unui executiv.