ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre cele mai mari companii aeriene din Brazilia, Gol, a acceptat să plătească 1,3 milioane de dolari în daune materiale către indienii tribului Caiapo, după ce un avion al companiei s-a prăbușit în urmă cu 11 ani peste rezervația tribului din pădurea amazoniană, informează BBC News.

În septembrie 2006, un avion comercial al companiei s-a prăbușit după o coliziune în aer cu un avion privat. Indienii Caiapo au refuzat să se întoarcă în zona unde s-a prăbușit zborul comercial, spunând că pâmântul este poluat de resturile aeronavei și blestemat de prezența celor morți.

În urma incidentului aviatic, aeronava privată a reușit să zboare până la un aeroport din apropiere, unde a aterizat în siguranță, dar avionul comercial Boeing 737 s-a prăbușit în mijlocul rezervației. Toate persoanele aflate la bordul aeronavei braziliene și-au pierdut viața în tragedia aviatică din Mato Grosso.

Indienii Caiapo au fost nevoiți să-și reconstruiască locuințele, precum și un centru medical, într-o altă parte a rezervației. Între timp, o anchetă guvernamentală a stabilit că au existat erori de pilotaj comise de cei doi piloți americani ai aeronavei private, precum și de controlorii de trafic aerian din Brazilia.

Conducătorii companiei și liderii tribului au ajuns, în afara instanței,  la un acord care a fost semnat în cadrul unei ceremonii la începutul acestei luni.

Șeful tribului Caiapo, Raoni Metuktire, a devenit celebru la sfârșitul anilor '80, când a călătorit în jurul lumii alaturi de câtărețul britanic Sting, pentru a atrage atenția asupra distrugerii pădurilor tropicale amazoniene.