ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul Rusiei în România, Oleg Malginov, aflat la final de mandat, a declarat, într-un interviu acordat Digi 24, că este greșită formularea ca "Rusia se apropie de NATO", situația fiind inversă. Diplomatul rus spune că se știa care sunt îngrijorările încă de la momentul la care s-a discutat despre realizarea scutului antirachetă.

"Sunt sigur că oamenii serioși de aici înțeleg că acest gen de dezvoltare a unui sistem strategic va 'costa' anumite contramăsuri", a afirmat Malginov. Diplomatul a relatat că în momentul în care a venit la București, scopul său a fost să pună pe primul loc cooperarea, pe baze economice, culturale, umanitare, politice, și pe aceste baze să se dezvolte o cooperare coerentă între cele două țări, la care să fie adăugate și chestiunile sensibile: istorice, politici practice, strategice.
 
"Nu am reușit să schimbăm aceste lucruri și asta rămâne o sarcină de îndeplinit pentru succesorul meu și politicienii din ambele țări", adaugă diplomatul.

A fost complicat a fost ca în ultimii doi ani și jumătate să nu se aibă loc degradarea completa a relațiilor bilaterale, a subliniat Malginov.

"A existat pericolul că s-ar putea opri tot. Pentru că de exemplu aici, sunt ambasador în Romînia, a existat un grup destul de mare de oameni influenți care au încercat să impuna tăierea completă a relațiilor dintre România și Federația Rusă. A fost complicat, dar am reușit să păstrăm anumite canale de comunicare. Avem relții între ministerele noastre de Externe, avem relatii intre organizatii ale societatii civile, între universități.(...) De asemenea, complicată a fost și percepția mea personală. La început am avut foarte mulți parteneri, să spun oameni care considerau că pot deveni partenerii mei, ai noștri (ai Rusiei - n.red.) și așa mai departe. Dar când au venit vremurile grele, o parte dintre ei au dispărut", afirmă ambasadorul Rusiei, citat de ziare.com.