ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziarul american Los  Angeles Times scrie despre gradul scăzut de control pe care îl au ofițerii de informații și strategii militari americani asupra grupărilor pe care le-au finanțat și instruit în războiul din Siria. Așa au ajuns ca acum, pe teren, oamenii susținuți de Pentagon să tragă asupra celor sprijiniți de CIA.

Miliții siriene înarmate de facțiuni diferite ale mașinii de război americane - Pentagonul și Agenția Centrală de Informații (CIA) - au început să lupte unele împotriva celorlalte pe câmpiile dintre orașul asediat Alep și granița turcă, relatază cotidianul american. 

Această situație, apreciază Los Angeles Times, scoate în evidență gradul scăzut de control pe care îl au ofițerii de informații și strategii militari americani asupra grupărilor pe care le-au finanțat și instruit în războiul civil început în urmă cu cinci ani în Siria.

Luptele s-au intensificat în ultimele două luni, unități înarmate de CIA și de Pentagon deschizând focul în mod repetat una împotriva alteia în timp ce desfășurau manevre pe teritoriul disputat de la periferiile nordice ale orașului Alep, au confirmat oficiali americani și lideri ai rebelilor.

La mijlocul lunii februarie, o miliție înarmată de CIA, Fursan al Haq, a fost alungată din orașul Marea, la circa 35 km nord de Alep, de Forțele Democrate Siriene, susținute de Pentagon, care se deplasau din teritoriile controlate de kurzi spre est.

Luptători rebeli au descris ciocniri similare în orașul Azaz, un punct-cheie de trecere pentru combatanți și provizii între Alep și granița turcă.

'Este o provocare enormă', a comentat pentru LA Times Adam Schiff, cel mai important membru democrat din Comitetul pentru informații al Camerei Reprezentanților, care a descris ciocnirile între diferite grupări susținute de SUA drept 'un fenomen destul de nou', care 'face parte din jocul de șah tridimensional de pe câmpul de luptă sirian'.

Zona din jurul orașului Alep este teatrul nu doar al unui război între trupele președintelui Bashar al-Assad și oponenții săi, dar și al unor lupte periodice între militanți ai Statului Islamic, care controlează o mare parte din estul Siriei și unele teritorii spre nord-vestul orașului, precum și al unor vechi tensiuni între grupurile etnice din regiune — arabi, kurzi, turkmeni.

Potrivit Los Angeles Times, CIA are centrul operațional în interiorul Turciei, de unde direcționează ajutor spre grupările rebele în Siria, cărora le furnizează rachete antitanc TOW din stocurile de armament ale Arabiei Saudite.

Dacă acțiunile Pentagonului sunt parte a unui efort deschis al SUA și aliaților lor împotriva Statului Islamic, sprijinul CIA pentru miliții se încadrează într-un demers acoperit separat al Washingtonului destinat să mențină presiunea asupra guvernului lui Al-Assad, în speranța de a-l împinge pe liderul sirian la masa negocierilor.

Inițial, Forțele Democrate Siriene — sprijinite de Pentagon — și grupările susținute de CIA luptau în zone complet separate ale Siriei — primele în nord-estul țării, iar celelalte în vestul îndepărtat. În ultimele luni însă, loviturile aeriene ale Rusiei împotriva luptătorilor anti-Al-Assad în nord-vestul Siriei au slăbit aceste forțe. Situația a creat o breșă care le-a permis grupărilor kurde să-și extindă zona de control spre periferiile Alepului, ceea ce le-a adus în conflicte mai frecvente cu unitățile sprijinite de CIA, mai scrie publicația americană.