ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Email-uri intrate în posesia site-ului american The Intercept demonstrează presiunile făcute de Hillary Clinton asupra mai multor state, inclusiv asupra României, pentru a accepta fracturarea hidraulică, procedeu controversat de exploatare a gazelor de șist. Departamentul condus de Hillary Clinton dorea ca Polonia să devină un "laborator de testare a succesului gazelor de șist", care urma să fie apoi și în alte țări din Europa. România era țintită.

Luna trecută, cu puțin timp înainte de alegerile primare din New York, echipa de campanie a lui Hillary Clinton a difuzat un clip în care candidata democrată era lăudată pentru că a constrâns China, India și alte state care poluează planeta să facă "o schimbare reală". Mai mult, Clinton le-a promis locuitorilor New York-ului care se opun fracturării hidraulice că va fi de partea lor, oferindu-le dreptul de a spune NU acestui procedeu controversat.

Angajamentele candidatei democrate la învestitura pentru alegerile prezidențiale nu au fost decât vorbe aruncate în campanie. Pentru că noi email-uri ale fostei Prime Doamne a SUA, publicate de site-ul The Intercept, demonstrează cum a încercat Hillary Clinton să preseze mai multe țări, inclusiv România, să accepte fracturarea hidraulică ( fracking) pentru exploatarea gazelor de șist.
 
Email-urile obținute de cei de la The Intercept arată că funcționarii Departamentului de Stat au colaborat strâns cu companiile petroliere din domeniul gazului și au făcut presiuni asupra altor agenții din interiorul administrației Obama pentru implicarea resurselor guvernului federal în localizarea rezervelor de gaze de șist. Dar și cum au încercat să convingă statele partenere să se implice în garantarea unor investiții sigure pentru noile proiecte de fracking, scrie The Intercept.
 
Aceste email-uri dezvăluie, așadar, planurile Departamentului de Stat în ceea ce privește răspândirea fracturării hidraulice, procedeu mai mult decât controversat, în România, China, Africa de Sud, Maroc, Bulgaria, Cile, India, Pakistan, Argentina, Indonezia și Ucraina.

De asemenea, documentele arată rolul jucat de cei din Departamentul de Stat în planul privind transformarea Poloniei într-un "laborator pentru a testa dacă succesul SUA în dezvoltarea gazelor de șist poate fi repetat într-un alt stat", în mod special în Europa, unde guvernele locale și-au manifestat opoziția față de acest procedeu. Și, chiar, în unele situații, au decis interzicerea sa.

În 2014, junalista Mariah Blake a folosit cablograme diplomatice, scoase la lumină de WikiLeaks, precum și alte documente, pentru a dezvălui cum " a vândut Hillary Clinton fracking-ul în lume". Acum, email-uirle obținute de The Intercept prin intermediul  Freedom Information Act aduc detalii importante.
 
The Global Shale Gas Initiative, programul doamnei Clinton pentru promovarea fracturării hidraulice, a fost anunțat în aprilie 2010 de  David Goldwyn, trimisul special al Departamentului de Stat pentru afaceri energetice, la United States Energy Association (USEA), asociație ai cărei membri sunt....Chevron, ExxonMobil, ConocoPhillips și Shell.
Email-urile demonstrează acțiunile agresive pentru implicarea companiilor energetice private în folosirea Poloniei ca parte a unei campanii mult mai ample de vânzare, în întreaga regiune, inclusiv în România, a fracking-ului.

Polonia, laboratorul americanilor

"Cred că ar trebui să fim deschiși în colaborarea cu polonezii pentru a răspândi în Polonia și in Europa potențialul gazelor de șist", scria Chuck Ashley, din partea Departamentului de Stat către un reprezentant al giganților amntiți mai sus.  
 
"Polonia este un laborator pentru a testa dacă succesul SUA în dezvoltarea gazelor de șist poate fi repetat într-o altă țară, cu altfel de gaze și cu un cadru legal diferit", nota Ashley. Oficialul american sublinia însă că, "actualmente, sprijinul populației și cel politic sunt puternice, dar s-ar putea schimba odată ce gazele de șist le vor ajunge în curtea caselor".
 
Ashley a avut dreptate, scrie The Intercept, amintind că polonezii s-au trezit la timp și, în urma mobilizării cetățenilor, care au declanșat proteste și depus o plângere împotriva americanilor, compania Chevron a decis la începutul lui 2015 să întrerupă operațiunile de explorare a zăcămintelor de șist din Polonia. Exxon Mobil, Total și Marathon Oil au renunțat la rândul lor, în ultimii trei ani, să caute gaze de șist în Polonia.