ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Să punem punct statului de membru al SUA în Națiunile Unite”. Cam așa s-ar traduce denumirea proiectului de lege depus în Congres de republicanul Mike Rogers și de susținătorii săi din Congres. Proiectul său legislativ propune abrogarea legii din 1945 privind participarea Statelor Unite ca membru al ONU, precum și alte legi corelate.
 
Unul dintre susținătorii proiectului considera că America trebuie să iasă din ONU pentru că „suveranitatea noastră, ca țară, este afectată de statutul de membru în această organizație”. Mai presus de orice, trebuie să vedem care este relația noastră cu acest organism pentru a ne asigura că dincolo de orice interesele SUA sunt protejate, a mai spus congresmanul republican.

Dacă legea va fi adoptată, Statele Unite s-ar putea retrage din ONU în maximum doi ani. Asta înseamnă că americanii nu vor mai finanța Națiunile Unite, nici pentru cheltuieli militare nici pentru misiunile de pace. Totodată, proiectul prevede ca funcționarii ONU din SUA să nu mai beneficieze de imunitate diplomatică, iar sediul Națiunilor Unite să nu mai fie la New York. Nu în ultimul rând, dacă va trece, legea va obliga SUA să se distanțeze de Organizația Mondială a Sănătății.

Pentru Mike Rogers și republicanii care propun acest proiect legislativ, nu este firesc ca banii contribuabililor americani să fie dațoi unor organizații „care nu sprijină interesele Statelor Unite sau pe cele ale aliatului, său, Israel”. Nu este prima dată când republicanul Mike Rogers are un astfel de demers legislativ. O lege similară, prezentată în 2015, nu a avut succesul dorit, scrie Businessinsider.com. 

De data aceasta, însă, Donald Trump, spre deosebire de predecesorii săi, este în stare să facă acest gest, ținând cont că imediat după ce a fost ales declara că „așa cum stau lucrurile acum, Națiunile Unite reprezintă o pierdere de timp și de bani”.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie aprobată de  cele două Camere ale Congresului, cu majoritate, iar apoi să fie ratificată de președinte.