ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Publicația sârbă Vecernje Novosti scrie că dacă sârbii și albanezii ar găsi o cale de a face pace și ar rezolva problema Kosovo, asta nu ar fi pe placul „Marilor Puteri”, care și-ar pierde pârghia pentru a controla situația în zonă.

Analiștii consultați de publicația citată afirmă că intenția președintelui Vucici de a chema toate forțele la o consultare națională pe tema statutului provinciei Kosovo nu este privită favorabil „nici în Vest, nici Est”, deoarece menținerea actualului statut este „ideală” pentru marile puteri.

Aleksandar Gajici, un profesor asociat la Institutul pentru Studii Europene, a spus publicației Vecernje Novosti că nu este în interesul „marilor jucători” să pacifice zona, „pentru că ei vor să continue să arbitreze și să-și mențină poziția dominantă în Balcani”.

„Pentru ei nu este convenabil să existe negocieri directe între albanezi și sârbi, pentru că le diminuează direct influența”, a spus Gajici. 

„De exemplu, Germaniei îi convine să rezolve această problemă (Kosovo - n.r.) înainte ca Serbia să intre în UE, asa încât să nu aducă și problema cu ea în interior. America, însă, care nu vrea o UE stabilă, vrea ca Serbia să adere cu problema Kosovo nerezolvată”, a continuat el.

Rusia, deși nu are o problemă cu dialogul sârbo-albanez, este conștientă că găsirea unei soluții și oferirea unor concesii sunt posibile, atunci „ar putea apărea și în alte zone, și principiile invocate acolo ar putea fi uzate ca parametru pentru probleme similare din alte regiuni ale lumii”, cu aluzie la Crimeea, afirmă Gajici.

Analistul politic Dejan Vuk Stankovici afirmă că problema marilor puteri este tocmai scopul acestui dialog intern din Serbia: realizarea unității naționale pe subiect.

„Marile puteri își satisfac interesele cel mai ușor prin intermediul acelora care nu vor să fie parte din compromisul social, care dacă ar fi atins, i-ar lipsi (pe Marile Puteri) de pârghia respectivă„. Deci, a continuat Stankovici, cea mai bună opțiune pentru Marile Puteri este să existe un război politic intern aici: cu cât nivelul conflictului e mai ridicat, cu atât mai ușor își realizează scopurile.
 
Fostul agent CIA Robert Baer,  jurnalist și editorialist al revistei Time, la The Wall Street Journal și Washington Post, spunea în 2015 că războiul din fosta Iugoslavie a fost întreținut de Occident, astfel încât să ducă la divizarea țării: „Scopul propagandei a fost dividă republicile astfel încât să se separe de Iugoslavia. A trebuit să alegem un țap ișpășitor care putea fi acuzat pentru tot. Cineva trebuia să fie responsabil pentru război și violență. Serbia a fost aleasă pentru că în anumite feluri este succesoarea Iugoslaviei".