ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Amenințarea unui război nuclear este azi mai mare decât în timpul Războiului Rece, iar dacă alte puteri mondiale ar acționa la fel de iresponsabil ca America, soarta noastră ar fi pecetluită. Declarația a fost făcută de analistul, scriitorul și lingvistul Noam Chomsky, într-un interviu publicat de La Jornada.

Un război nuclear este mai iminent ca în timpul Războiului Rece, în condițiile în care Pentagonul își extinde cele 800 de baze pe tot globul, în încercarea de a domina lumea, afirmă Noam Chomsky, citat de telesurtv.net. Deși consideră că un război nuclear ar fi ceva complet irațional, analistul american spune că acesta ar putea izbucni din cauza unui accident sau erori umane.
 
"Rusia este cea mai mare piatră din pantoful dominației mondiale a Pentagonului pentru ca are un sistem militar uriaș", continuă Chomsky.

”Forțele NATO execută manevre militare la 200 de metri de granița cu Rusia, în Estonia. Noi nu am tolera să se întâmple așa ceva în Mexic?. Impresia dată de reacțiile puterilor mondiale este că, dacă ar acționa cu aceeași iresponsabilitate ca Washingtonul, soarta noastră ar fi pecetluită!", adaugă cunoscutul analist,
 
Pentru că, spune el, în acest moment, principala problemă este că"atât Rusia cât și SUA și-au sporit sistemele capacitățile militare, acționând ca și cum răzbiul ar avea loc mâine, chestiune care face parte dintr-o isterie colectivă".

Și, mai spune el, deși China are, în principal, o politică de apărare, nepunând accent pe programul nuclear, nu este exclus ca și chinezii să își crească capacitățile militare, pe fondul tensiunilor la nivel mondial.

"Statele Unite au 800 de baze militare în toată lumea și investesc în forțele armate la fel de mult ca restul lumii la un loc", a completat analistul american. El a reamintit de incidentul din timpul președinției Reagan, când președintele și Pentagonul au decis să testeze reacția forțelor militare sovietice simulând un atac împotriva URSS. ”Ce s-a întâmplat a fost că rușii au luat foarte în serios lucrurile. În 1983, după ce sovieticii și-au automatizat sistemele de apărare, au detectat un atac american cu rachete. În aceste cazuri, protocolul este sa mergi pe lanțul de comandă și să lansezi un contraatac. A fost o persoană care trebuia să transmită aceste informații, Stanislav Petrov, care a decis că e o alarmă falsă. Datorită lui suntem aici și putem vorbi”.

În finalul interviului, Chomsky a acuzat Statele Unite pentru criza actuală din Orientul Mijlociu. "În urmă cu 15 ani abia dacă vedeam tipuri de conflict pe  care le vedem azi în Orientul Mijlociu. Este o consecință a invaziei americane din Irak, care este cea mai cumplită crimă a secolului", afirmă Chomsky.