ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Revista americană Forbes arată, într-un editorial semnat de Loren Thompson, de ce Rusia are mai multe avantaje în cazul unei confruntări cu Alianța Nord Atlantică.

Editorialistul Forbes explică, detaliat, într-un comentariu, care ar fi avantajale forțelor armate ruse în situația unui ipotetic conflict armat cu NATO.

În ultimele luni, în special după intervenția militară a Rusiei în Siria și incidentul în care un avion militar rus a fost doborât de Turcia, au apărut tot mai multe voci, în spațiul public, care au invocat reaprinderea unui scenariu din epoca Războiului Rece, in urma tensiunilor tot mai mari duntre Statele Unite și Rusia.

Și dacă mulți s-au arătat convinși de iminența unui conflict militar Rusia-NATO, experții militari, și nu numai, au început să analizeze care dintre cele două puteri ar fi avantajate în cazul în care un astfel de conflict ar deveni realitate. Printre ei se numără și editorialistul Forbes, Loren Thompson. Care pare convins că Rusia deține toate atuu-urile care i-ar asigura succesul în cazul unui conflict armat. 
 
În primul rând, crede Thompson, NATO a neglijat să se pregătească pentru respingerea unei amenințări a armelor de înaltă tehnologie."15 ani de război continuu împotriva combatanților din Asia centrală au făcut ca armata să fie extrem de bine antrenată pentru combaterea teroriștilor, precum jihadiștii ISIS, însă insuficient de pregătită să înfrunte un inamic dotat cu tancuri, artilerie și avioane de atac", susține editorialistul Forbes.

Analiza sa cuprinde și elementele de forță pe care armata rusă le are, comparativ cu Alianța Nord Atlantică:
Avantajul geografic. Din punctul său de vedere, Rusia s-ar bucura de un imens avantaj geografic, în situația unui ipotetic conflict armat. Pentru că, spune el, "Rusia este obișnuită, din punct de vedere istoric, să lupte în teren, iar datorită maivelor desfășurări de forțe din vestul țării, Moscova își poate mobiliza rapid militarii".

Apărarea aeriană. Thompson este convins că forțele aeriene ale Alianței nu pot fi eficiente întrucât Rusia are un imens potențial în domeniul apărării aeriene.

Armele. Editorialistul crede că armele Rusiei au devenit, de la an la an, tot mai puternice. "Din momentul în care militarii ruși au devenit tot mai profesioniști, Rusia a introdus diverse arme convenționale avansate, în vreme ce SUA și aliații lor au investit mai puțin in noile tehnologii", scrie Thompson.
 
Armele nucleare. Potrivit analizei, Rusia ar putea să facă uz de armele nucleare. Și, susține autorul acestei analize, rușii sunt superiori din punctul de vedere al armelor nucleare tactice, iar doctrina militară a Moscovei a acordat mai multă importanță acestor arme, în planurile sale militare, decât au făcut-o occidentalii. Președintele Putin spunea la începutul acestui an chiar că a luat în calcul punerea forțelor nucleare în alertă, în timpul crizei ucrainene din 2014, pentru a descuraja orice intervenție a Occidentului, amintește editorialistul Forbes.