ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia dorește o soluționare a crizei din Siria prin mijloace politice și diplomatice, a declarat sâmbătă președintele Vladimir Putin, relatează Reuters.

"Am avut întotdeauna ca obiectiv rezolvarea oricăror dispute numai prin instrumente politice și diplomatice, care să ajute la soluționarea unor conflicte. Vom căuta același lucru și în acest caz", le-a spus Putin unor oficiali militari la Kremlin.

Kremlinul și-a exprimat anterior îngrijorarea față de bombardarea de către Turcia a teritoriului Siriei, apreciind că asemenea acțiuni intensifică tensiunile de la frontiera dintre cele două țări, potrivit Mediafax. "Kremlinul este îngrijorat de tensiunile tot mai puternice de la frontiera siriano-turcă", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al președinției ruse într-o teleconferință cu jurnaliști.

"În general, Rusia crede că asemenea bombardamente ale artileriei turce peste frontieră împotriva teritoriului Siriei este inadmisibil", a subliniat el.

Opoziția siriană a anunțat sâmbătă că acceptă "posibilitatea" unui armistițiu temporar, cu condiția să primească garanții din partea aliaților Damascului, inclusiv a Rusiei, cu privire la o încetare a focului, o ridicare a asediilor și furnizarea unor ajutoare în întreaga țară,  notează Reuters.
 
Rusia a lansat atacuri aeriene în Siria la sfârșitul lui septembrie, inversând situația pe teren în favoarea președintelui sirian Bashar al-Assad în războiul care devastează țara de cinci ani, în pofida susținerii de către Statele Unite și aliaților lor a unei rebeliuni care încearcă să îndepărteze regimul sirian de la putere.
O serie încercări de negociere a unui armistițiu a eșuat în ultimele luni. O ultimă rundă de negocieri la sediul ONU de la Geneva a fost coprezidată de către Moscova și Washington.